Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

10 ötlet egészséges tízóraira, ami nem az iskolatáska alján végzi!

default user icon
MME
Tízórai, ami nem csipsz, nem cukros péksüti, de nem is napokkal később találjuk meg hiánytalanul a táska alján összenyomódva, annyira hidegen hagyta gyermekünket. A tanév eleji lendületben még motiváltabbak vagyunk a kísérletezésre – 10 kipróbálásra érdemes ötletet írtunk.

1. Gyümölcsnyárs

Egy kis kreativitással fűszerezve a gyümölcs is jobban csúszik majd. Készíts felkockázott almából, barackból, szőlőszemekből, bogyós gyümölcsökből szivárványszínű gyümölcsnyársakat! Pár perccel valóban több idő elkészíteni, de garantáltan több fogy majd belőle, mint a szokásos szeletekre vágott almából.


2. Turmix

Ha darabosan sehogy sem megy át a gyümölcs a rostán, próbálkozz levekkel! Készíts frissen préselt, izgalmas gyümölcsleveket vagy dobj össze egy turmixot – a klasszikus tejes-banános változattól a különleges áztatott datolya-mandula kombóig rengeteg ötlettel próbálkozhatsz, és hamar meglesz a ti kedvencetek.


3. Zabkeksz

Készíts előre egy nagyobb doboz zabkekszet, amit aztán naponta tudsz adagolni az uzsis dobozba! Előnye, hogy sokáig eláll, viszonylag gyorsan elkészíthető és ha megvan a bevált recept, millióféleképpen variálhatod – magokkal, aszalt gyümölcsökkel, kakaóval, fahéjjal.

4. Szendvics 1. – humusszal

Válassz egészséges – teljes kiörlésű, magos, hol ilyen-hol olyan – pékárut és a szokásos sajt és húskészítmények helyett töltsd meg egészséges kencével, zöldségekkel! A humuszt sok gyereknél beválik, konzerv csicseriborsóból elkészíteni egyszerű, olcsó, és még gyors is. Próbáltad már?Itt a recept! >>> 

5. Szendvics 2. – lekvárral

Az alap itt is az egészséges kifli vagy zsemle, és lekvárból is találni meglepően alacsony cukor- és magas gyümölcstartalmút. A Mixit málna- és meggy dzsemje a maga 74% gyümölcstartalmával már elég jól hangzik, ugye?

6. Szendvics 3. – mogyoróvajjal

Persze ne minden nap és ne az agyoncukrozott változatot használd, de dobd be nyugodtan a földimogyoróvajat is a repertoárba! Magas fehérjetartalmának köszönhetően az egészséges kategóriába is belefér, ráadásul nagyon finom.

7. Gyümölcsszeletek

Azokra a bizonyos rohanós reggelekre , amikor semmi nem úgy alakul, ahogy eltervezted és nincs idő tízórait készíteni.

8. Diákcsemege

Újabb variáció gyors és egészséges témára. A költséghatékony és egyben alacsonyabb kalóriatartalmú változatért dúsítsd a magokat-aszalványokat szárított almakarikákkal!

9. Zöldségek mártogatva

A zöldségek is jobb esélyekkel pályáznak az uzsonnás dobozban, ha jár melléjük némi izgalmas kiegészítés – mogyoróvaj a zellerszárhoz, joghurtos szósz az uborkahasábok mellé, túrókrém a paprikaszeletekre. Pár darab meglepetés sajt, hátha nem csak az fogy el a dobozból.

10. Muffin lefagyasztva

Egyszerre nagyobb mennyiséget el tudsz készíteni akár sós, akár édes muffinból, és mindig csak annyit veszel ki a fagyasztóból, amennyire az aznapi tízóraihoz szükség van. Vedd ki előző este és semmi dolgod nem lesz vele, vagy csak reggel, hogy 5 perc sütés után frissen sült muffinnal örvendeztethesd meg csemetédet.

Ezek is érdekelhetnek