Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

10 nagyszerű ötlet fagyasztott erdei gyümölcsből

default user icon
MME
Bár kétségtelen, hogy a friss gyümölcsnek nincsen párja, azért van az úgy, hogy beérjük a fagyasztott verzióval. Szerencsére a legtöbb esetben így is bejuttatjuk a szervezetünkbe a sok-sok vitamint és antioxidánst, és nem elhanyagolható tényező, hogy a pénztárcánkat is kíméljük.

Legyen szó a nyáron eltett saját gyümölcsről vagy a boltban készen kapható keverékről, az erdei gyümölcs mixet igazán sokoldalúan vethetjük be sütés-főzéskor. Mutatunk is 10 szuper ötletet a felhasználására.

1. Morzsasütiben

Egy hőálló tálban rendezd el a gyümölcsöket, majd szórj rá zabpehelyből, barna cukorból, vajból és darált mandulából alkotott keveréket. Süsd a 180 fokos sütőben addig, míg a morzsa aranybarna lesz a tetején, és élvezd egy adag vaníliafagylalttal.

2. A reggeli részeként

Tegyél úgy 35-40 gramm felengedett bogyós gyümölcsöt a zabkásádba, spékeld meg egy kis görög joghurttal és mézzel – kész is az isteni és tápláló reggeli.

3. Palacsintatésztában

Ráérős reggeleken vagy egy finom desszerthez keverj egy adag amerikaipalacsinta-tésztát. Amikor a palacsinta egyik oldala már majdnem teljesen megsült, szórj rá pár szem gyümölcsöt, várj egy kicsit, és csak azután fordítsd meg. Végül süsd készre a másik felét is. A juharszirupot el ne felejtsd!

4. Muffinban

A jól bevált muffinalaptésztádat könnyedén feldobhatod egy kis gyümölccsel, sőt, bátran kísérletezz az ízekkel. A málnához például passzol a fehér csokoládé és a pisztácia, az áfonyához pedig adhatsz banánt vagy mandulát.

5. Franciásan felhasználva

Fagyasztott gyümölcsből mennyei coulis, azaz gyümölcsszósz készülhet. Hagyd felengedni a gyümölcsöt, szórd meg egy kis cukorral, majd pürésítsd egy botmixerrel. Vagy a gyorsabb verzió: melegítsd fel a gyümölcsöket egy lábasban egy kevés cukorral és keményítővel. Bármilyen sütit feldobhatsz vele, például ezt a tápókapudingot.

6. Smoothie-ként

Talán ez az egyik legkézenfekvőbb felhasználási mód. Banánnal, almával, esetleg spenóttal, zellerrel kombinálhatod, és adhatsz hozzá némi zabpelyhet is az extra energiáért. Öntsd fel tejjel vagy a kedvenc növényi italoddal, turmixold össze, és kész is az egészséges smoothie.

7. Csokis sütiben

Keverj a kedvenc csokis piskótád vagy brownie-d tésztájába egy nagy adag erdei gyümölcsöt. Ennek köszönhetően nemcsak szaftosabb és puhább lesz a tésztája, de egy kis Fekete-erdő tortás ízvilágot is adsz neki.

8. Az almás rétesben vagy pitében

A klasszikus almás sütiket is szuperül feldobhatod egy adag bogyós gyümölccsel. Egyszerűen csak keverd a töltelékhez, és a szokott módon süsd meg a desszertet.

9. Hideg frissítő

Fagylaltot vagy sorbetet is készíthetsz. A gyümölcsöket turmixolhatod, de egészben is hagyhatod, keverheted joghurttal, tejszínnel vagy csak vízzel. Édesítheted cukorral és mézzel. A lényeg, hogy mindent keverj össze, és tedd a mélyhűtőbe néhány órára. Azután kanalazhatod a hűsítő finomságot.

10. Banánkenyérben

A banánkenyér egy szuper finom, egészséges nassolnivaló lehet, és ha éppen nem csokoládéval vagy magvakkal szeretnéd felturbózni, akkor keverj a tésztába bogyós gyümölcsöt. Puha és szaftos lesz a tészta tőle, de vigyázz, óvatosan keverd össze, mert a gyümölcsöt könnyen szétnyomhatod.

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek