Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletes a kuglóf és a muffin: 10 tuti tipp kevert tésztához

A népszerű alaptészta hozzávalóit robotgéppel fáradság nélkül összekeverheted. Ezekre figyelj, mielőtt tepsibe vagy muffin-, őzgerinc- és kuglófformába töltöd a masszát!

1. A sütőforma előkészítése

Ezzel kezd a munkát, mert a kevert tésztát az összeállítás után azonnal meg kell sütni. Ecset segítségével kend ki a formát puha vajjal vagy margarinnal, majd ha a recept előírja, szórd meg liszttel, zsemlemorzsával. A tortaformának csak az alját kell kikenni. A tepsit és a szögletes formákat érdemes kibélelni sütőpapírral: megkönnyíti a kész süti kiemelését. A sarkoknál vágd ki vagy ügyesen hajtsd össze. Nem fog elcsúszni a massza betöltésekor, ha az előzőleg kikent formához nyomkodod.

Muffin receptek >>> 

2. Vaj vagy margarin

Fontos, hogy a zsiradék ne legyen se túl lágy, se túl kemény. Legjobb, ha röviddel a felhasználás előtt kiveszed a hűtőből és megvárod, hogy szobahőmérsékleten kenhető állagúra melegedjen. Ekkor keverd habosra a legmagasabb fokozatra kapcsolt géppel.

3. Cukor

A vaníliás vagy vanillincukrot vegyítsd el a cukorral, és apránként add a simára kevert zsiradékhoz. Finom szemcséjű kristálycukrot használj, ez könnyebben oldódik. A receptben esetlegesen előírt mézet szintén adagonként kell a masszába dolgozni.

Kuglóf receptek >>> 

4. Tojás

Hagyd szobahőmérsékleten felmelegedni, mert ha túl hideg, akkor összefut a masszában. (Ezt azonban a liszt hozzáadása orvosolja.) A tojásokat soha ne egyszerre tedd a cukorral már simára kevert zsiradékba! Minden tojás hozzáadása után legalább fél percig keverd a masszát, hogy egyenletesen simára dolgozhasd.

5. Sütőpor

A sütőport, valamint a receptben előírt étkezési keményítőt, puding- vagy kakaóport mindig vegyítsd a lisztbe. Sütőpor esetén ez különösen fontos, mert ha közvetlenül érintkezik folyadékkal (pl. tejjel), akkor idő előtt kifejti a hajtóerejét.

PÜSPÖKKENYÉR RECEPTEK >>> 

6. Liszt

A szitálás fellazítja a lisztet, és egyenletesen elosztja benne a belevegyített adalékokat, ezáltal a sütemény lazább, könnyebb lesz. A teljes kiőrlésű lisztet azonban ne szitáld át, mert a durvább szemcsék fennakadnak a szitán.

7. Keverés

Az átszitált lisztet adagonként, közepes fokozatra kapcsolt robotgéppel dolgozd a masszába. Ha túl kemény lenne, fellazíthatod tejjel. Ennek mennyisége a liszt felvevőképességétől és a tojások nagyságától függ. 

A tej hozzáadása után már ne sokáig keverd a tésztát, máskülönben légbuborékok képződnek benne. Akkor megfelelő az állaga, ha leszakad a keverőpálcáról vagy egy belemerített kanálról.

8. Darabos adalékok

A recept előírása szerint előkészített mogyorót, diót, csokoládét vagy gyümölcsöket ugyancsak közepes fokozaton, minél gyorsabban forgasd a masszába. A hosszú keveréstől a puha bogyós gyümölcsök szétnyomódhatnak és elszínezhetik a tésztát.

9. A tészta formába töltése

A kész masszát tésztalapát segítségével oszlasd el az előkészített formában, és simítsd el a tetejét. A formát csak kb. 2/3 részig töltsd meg, mert sütés közben a tészta megdagad.

10. Sütés

Vedd figyelembe a recept előírását az előmelegítésre és a sütési hőfokra vonatkozóan. A sütési időt befolyásolhatják a tűzhelyed tulajdonságai, ezért tűpróbával ellenőrizd a süteményt. A sütőből kivéve pihentesd a formában 10 percig, majd borítsd ki vagy emeld át rácsra, hogy jobban hűljön. Tortaformánál előbb lazítsd meg késsel a tészta szélét a karima mentén.

Ezek is érdekelhetnek

Friss