Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

10 hagymafajta, amit ismerned és használnod kell!

default user icon
MME
Hagyma nélkül számtalan étel egyszerűen elképzelhetetlen. A hagyma vitamintartalma, baktériumölő hatása ismert, de segíti az emésztést, csökkenti a vérnyomást, ezáltal a szívbetegségek kialakulását is. Igazi téli zöldség, de kevesen tudják, hogy mi a különbség a fehér, a lila és a vörös fajták között. Megmutatjuk!
Vöröshagyma

A leggyakrabban használt hagymafajta hazánkban. A legtöbb magyaros ételnek a paprikás pirított hagyma az alapja. Nevét bronzos­vörös burokleveleiről kapta, amelyek szép színűre festik akár a húslevest, akár a húsvéti tojást.

Lila hagyma

A vöröshagymához képest kevésbé erős, gyakran édeskés ízű, enyhén csípős hagyma. Nagyon jól illik a nyári salátákba, illetve a - magyar konyhában klasszikusnak számító - zsíros kenyér is lilahagymával az igazi. Főve és sütve is kifejezetten finom, fogyaszthatjuk nyersen salátákban, vagy egyszerűen csak friss zöldségként. A franciák ratatouille ragujába is lilahagyma dukál.

Mogyoróhagyma, más néven salottahagyma 

Kisebb, mint a vöröshagyma; az alakja kerekded vagy hosszúkás, több gerezdre bontható, de a héja szintén vöröses, néha lilás-vöröses. Kevésbé intenzív az íze, mint a vörös testvéréé, és picit édeskésebb is. Gyógyhatása pedig annyiban más, hgy fokozza a mirigyműködést, szabályozza a májfunkciót, valamint jótékony hatással van a szívre, a vérnyomásra és az idegrendszerre is. Visszafogottsága miatt tökéletes salátákhoz, mártogatósokhoz, pástétomokhoz, krémekhez, vagy ragukhoz is. 

Fokhagyma

Rendkívül intenzív az íze, ezért érzékeny gyomrúak óvatosan fogyasszák - főleg nyersen! Az európai konyhákba Ázsiából és az arab világból érkezett. A fokhagyma erős baktériumölő hatással rendelkezik. Levesek, halételek, pácok nélkülözhetetlen ízesítője. Nyersen, szárítva, por és krém formában is hozzájuthatunk.

Metélőhagyma, vagy Snidling 

Ezt a fűszerű évelő hagymát főleg a főtt ételek vagy egyéb fogások utólagos ízesítésére használjuk. A snidlinget főzni nem szabad, mert elveszti az ízét, így csak közvetlenül a tálalás előtt adható az ételekhez. A metélőhagymát lehetőleg ne tépjük, hanem - minél közelebb a földjéhez - ollóval vágjuk le, mert így tovább él.  

Gyöngyhagyma

Ezüstös vagy aranyos színű, kisméretű hagyma, ami leggyakrabban savanyított állapotában ismert. A gyöngyhagyma nagyon jó főzve, különféle húsos, zöldséges ragukhoz adva. A görög stifadónak is elengedhetetlen eleme.

Sonkahagyma

A salottahagymával gyakran összekeverik, pedig a sonkahagyma teste hosszúkás, hengeres, íze nagyon kellemes, nem csípős, épp ezért salátákba, illetve mártásokba jobb választás, mint a lilahagyma, ám sokan főzéshez  is ezt a fajtát használják, mert pikánsabb ízt ad az ételnek.

Póréhagyma

Könnyen beszerezhető zöldség, a legtöbb piacon egész évben kapható póréhagyma. Leggyakrabban leveshez vagy különféle mártások, rakott ételekhez használják, de a póré zöld része salátába és tésztákhoz is remek. 

Fehérhagyma

A fehérhagyma édes ízű, kifejezetten salátába való hagymafajta. Nálunk korábban viszonylag ritkán lehett kapni, de ma már egyre több zöldségesnél fellelhető. Érdemes kipróbálni, mert a fehérhagyma kevésbé csíp, édesebb, mint a közismert vörös- vagy lila hagyma. Ráadásul az igazi görög salátába ez az enyhe hagyma való.

Medvehagyma 

Sajnos ez a szuper hagymafajta csupán 2-3 hétig színesíti a tavaszi piacot. A fokhagymára emlékeztető íze, illata miatt remek saláta alapanyag, sőt sütni és főzni is érdemes vele. Készíthető belőle krémleves, jól megállja a helyét a mártásokban, és akár a snidlinget, a medvehagymát is ehetjük vajas kenyérre szórva. Olajnak elkészítve sokáig élvezhetjük jellegzetes aromáját. Olyan helyről szerezd be, ahol biztosan tudják, hogy valóban 


Ezek is érdekelhetnek

Friss