Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

10 gyakori hiba, amit nem veszel észre a szénhidrátszegény diétánál!

default user icon
MME
Ismered az érzést, hogy elkezded a diétát, de nem jön az eredmény, a kilók ragaszkodnak hozzád? Talán diétabakit követtél el. A tévedések felismerése az első lépés a sikerhez, ezért összegyűjtöttük a 10 leggyakoribb hibát a szénhidrátszegény fogyókúrához.
1. A tudás hatalom

A legbiztosabb út a kudarchoz, ha nem tudod, hogy miben van szénhidrát és miben nincs. Egy alapvető tudásra mindenkinek szüksége van a szénhidrátok működéséről ahhoz, hogy megállapíthassa, milyen ételek tartalmaznak szénhidrátot, és hogy nagyjából hogyan épül fel egy kiegyensúlyozott, alacsony szénhidrátos fogyókúra.

2. Túl hamar feladjuk

A leggyakoribb hiba, amikor a fogyókúra elején túl kevés szénhidrátot fogyasztunk, ettől hirtelen fáradékonyak és kimerültek érezzük magunkat, a szervezetünk elkezd sóvárogni a szénhidrát után, emaitt feladjuk a fogyókúrát. De nem szabad elkedvetlenedni, mert egy kis módosítással könnyen átvészelhető az első hét nehézsége, ami aztán látványos végeredményhez vezet.

5 szabály, ha gyorsan szeretnél fogyni! >>> 

3. Kevés a zöldség

Vannak, akik rosszkedvűségre panaszkodnak a szénhidrátszegény diétakor. Ez azért lehetséges, mert megesehet, hogy a diétázó egyáltalán nem fogyaszt gyümölcsöt és zöldségeket, ami hosszú távon hiánybetegségekhez vezethe. A diéta ételpiramisának alapját a zöldségek képezik, ez azt jelenti, hogy ebből kell a legtöbbet enni! A gyümölcsöknek – különösen az alacsony cukortartalmúaknak – éppígy megvan a maga helye a rendszerben vitamin- és rosttartalmuk miatt. 

4. Nem elég a zsír

Alacsony szénhidrátbevitel mellett zsírszegény étrend javallot azoknak, akik fogyni szeretnének. Ha azonban nem eszel elegendő jó minőségű zsírt, akkor lelassul a fogyás.

Számold ki, mennyi kalóriára van szükséged! >>> 

5. Túl kevés rost

Megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztásával biztosíthatjuk azt, hogy elég rost kerüljön a diétánkba. A rost azért fontos, hogy az anyagcsereműködésed zavartalanul működjön. 

 6. Túl sokat eszünk

Az igaz, hogy az alacsony szénhidrátos fogyókúráknál nem kell számolgatni a kalóriákat, de ez nem azt jelenti, hogy a kalóriák nem számítanak! Az egyik legjobb dolog ebben a diétában, hogy csökkenti az étvágyat, ezzel biztosítva, hogy kevesebb kalória fogyasztása esetén se vagyunk éhesek. Ennek ellenére néhányan azt, gondolják, hogy annyit ehetnek, amennyi csak beléjük fér, úgyis fogyni fognak, ha az ételek szénhidráttartalma alacsony. 

Milyen diétázó vagy? Teszteld velünk! >>> 

 7. A tervezés hiánya

Ha fogyni szeretnél, nem ehetsz napközben össze-vissza mindenfélét: meg kell állni és elgondolkodni az étkezési szokásaidon - ez egy pozitív lépés afelé, hogy jobbá tedd az életedet. Az étkezés esetében pedig érdemes még ennél is tovább menni, és előre megtervezni melyik napon, mit szeretnél majd enni. Semmi sem veszélyezteti gyorsabban az elérni kívánt célt, mint az, ha éhesek vagyunk, de nem tudjuk, mit együnk.

8. Egyhangúság

Vannak emberek, akik mindennap ugyanazt eszik, mert valahol régen úgy hallották, hogy az egysíkű étkezés fogyaszt. Ez persze nem igaz, mert ez a fajta étrend hiánybetegségek kialakulásához vezet. Tehát érdemes minél változatosabb étrendet összeállítani magunknak ahhoz, hogy az étkezés örömöt jelenthessen számunkra. 

Állandóan nassolnál? Segítünk leszokni róla! >>> 

9. Problémás összetevők 

Óvatosnak kell lenni az egyes folyadékokkal, fagylaltokkal, és egyéb alacsony cukor- vagy alacsony szénhidráttartalom címkével ellátott árukkal. Gyakran tartalmaznak olyan összetevőket, mint például a maltit (a legnagyobb bűnös) ami legalább olyan rossz a testnek, mint a cukor. 

10. Kis kihágások, súlyos következmények

Kevés szénhidrátot eszel. Jól érzed magad, és meseszerűen adod le a kilókat, mert nem vagy éhes két étkezés között! Tele vagy energiával és jobban tudsz koncentrálni! Arra gondolsz, hogy eszel egy kis fagyit. Aztán úgy véled, hogy egy kis cukor a kávéba igazán nem árthat, igaz? Talán nem, de ezzel feltornászod a személyes szénhidrátigényedet. Egyre gyakrabban leszel újra éhes, visszajönnek a leadott kilók. Néha kevésbé drasztikus a fenti folyamat, de nagyon jellemző, hogy észrevétlenül egyre több és több szénhidrátot engedünk meg magunknak, ha elégedett vagyunk a legadott kilókkal. Ilyenkor érdemes számot vetni magunkkal, és újrakezdeni a diétát, hogy megszakítsuk az ördögi kört. 

Victoria Beckham lúgosító diétáját itt találod >>> 

EGYSZERŰBB, MINT GONDOLNÁD! 6 TIPP SZÉNHIDRÁTSZEGÉNY DIÉTÁHOZ >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss