Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

10 fontos tudnivaló, hogy sikerélmény legyen a lekvárfőzés

Amit ma eltehetsz, ne halaszd holnapra! Tekintsd kreatív elfoglaltságnak a befőzést, és fogadd meg az alábbi tanácsokat, hogy ne vesszen kárba a munkád. 
1.

A sikeres befőzés alapfeltétele a tisztaság. A befőzési szezon előtt takarítsd ki a kamrát, hogy a teli üvegeket már ne kelljen megbolygatni. A konyhában is rakj rendet: pakolj el mindent, és tisztítsd le a munkafelületeket.

2.

Dzsemhez és lekvárhoz teljesen érett gyümölcsöt szedj vagy vásárolj, és mindig csak annyit, amennyit aznap fel tudsz dolgozni. Gondosan válogasd át, és az ütődött vagy romlott szemeket dobd ki.

3.

Osztályozd a befőznivalót méret szerint, hogy egyformán főjenek.

4.

Mosás előtt áztasd az eltennivalót csapvízzel töltött edényben vagy a tiszta (!) mosogatóban kb. 10 percig, hogy a szennyeződések kellően fellazuljanak, végül folyó víz alatt végezz alapos öblítést. A sérülékeny bogyóterméseket gyümölcsmosó tálban vagy nagy szűrőkanálban merítsd többször váltott vízbe, majd csepegtesd le.

5.

Az előzőleg beáztatott befőttesüvegeket sikáld ki mosószerrel, gondosan öblítsd ki forró vízzel, majd lefelé fordítva, makulátlan konyharuhán hagyd megszáradni. Ne használj törlőruhát, mert bolyhok vagy szennyeződések kerülhetnek róla az üvegre. A fedeleket és a tömítő gumigyűrűket célszerű kifőzni, és felhasználásig a forró vízben hagyni. A vízzel félig megtöltött – nem csatos – üvegeket a mikróban is sterilizálhatod, ha a legmagasabb fokozaton 3­4 percig melegíted őket.

6.

Lekvárfőzéshez kizárólag ép zománcú vagy rozsdamentes acéledényt használj. Fazék helyett jobban megfelel a minél szélesebb lábos, mert abból a nagy felületen több víz tud egyszerre elpárologni.

7.

A keveréshez fakanál helyett műanyagból készültet válassz: jobban tisztítható és nem veszi át az ízeket.

8.

A befőzés legfontosabb művelete a csírátlanítás. Erre szolgál az úgynevezett szárazgőz, ami azt jelenti, hogy a még melegen lekötött üvegeket becsomagolva pokrócok, párnák közé rakjuk. Így órákon át forró marad, és a hő sterilizálja az üvegbe szorult levegőt. Egyszerűbb és kevesebb helyet igényel, ha az újságpapírba burkolt üvegeket hűtőtáskába teszed.

9.

A kevesebb cukorral tartósított befőtteket vízfürdőben kell csírátlanítani. Ehhez egy nagy fazék aljára tegyél vastagon összegyűrt újságpapírt, és erre állítsd a szintén újságpapírba göngyölt üvegeket. (A celofánnal lekötött üvegekre boríts nedves ruhát.) Ezután töltsd fel az edényt kb. 3/4 részig kézmeleg vízzel, és lassan kezd el forralni. Hagyd a folyamatosan gyöngyöző vízben az üvegeket a nagyságuktól és a tartalmuktól függő ideig. Egyszerűbb, ha az üvegeket 1,5 l hideg vízzel töltött tepsibe állítva a hideg sütőbe tolod. Kapcsold be a sütőt nagy lángra, majd 15 perc múlva vedd le takarékra, és hagyd így 45 percig. Utána kapcsold ki a sütőt, de az üvegeket csak másnap vedd ki.

10.

Gőzölés után a forró üvegeket fogókesztyűvel emeld ki, és óvatosan tedd farácsra vagy deszkára, mert hideg fémfelületen elrepedhetnek. 

Tudj meg mindent a befőzésről! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss