1. Crni rižot
A Dalmáciára jellemző fekete rizottó mediterrán egytálétel. Jellegzetes ízét és sötét színét fő összetevője, a tintahal adja.
2. Fišpaprikaš, gulaš od ribe
Paprikás folyami halakból. Szlavónia és Baranya területén az édes-nemes vagy csípős pirospaprikával jól megfűszerezett alapanyagokat a saját levükben hagyják párolódni.
3. Fritule
Olajban kisütött gyors horvát fánk. Pálinkás vagy likőrös tésztából, élesztő és töltelék nélkül készítik.
4. Kotlovina
Sertéskarajból és kolbászból sütik-főzik a kotlića nevű fémedényben, amely a nálunk is kedvelt sütőtárcsa megfelelője. A kotlovinát mindig szabadtéren, leggyakrabban vásárokon készítik.
5. Kulen
Szlavóniában és Baranyában a legalább 180 kilós disznók zsírtól és hártyáktól megszabadított, ledarált húsát őrölt paprikával, fokhagymával és sóval fűszerezik, majd sertés vakbelébe töltik és 6 hónapig érlelik. A kulen a horvát gasztrokulturális örökség része.
6. Paški sir
A pagi kemény sajtot a sziget fűszernövényeit legelő juhok tejéből állítják elő, és speciálisan érlelik. Vastag, háromszög alakú szeletekre vágják és levegőn szárított sonkával (pršut) kínálják.
7. Pršut
A levegőn szárított dalmát sonka előételként szerepel minden horvátországi étteremben és ünnepi étkezésen. Jellegzetes ízét és szerkezetét az ősz, a kora tél és a bura (száraz, hideg északi szél) együttesen alakítják ki. A legfinomabb Drnišből, egy Sibenik melletti kisvárosból származik. A vendéglőkben a söntésben felakasztva lógó pršutról hosszú, vékony szeleteket vágnak, és sajttal, olajbogyóval együtt szolgálják fel.
8. Riba na roštilju
Roston sült hal, pl. makréla.
9. Purica s mlincima
Zagorje régió specialitása. A sült pulykát (purica) kézzel készített csuszatészta-szerűséggel (mlinci) szolgálják fel. Az élesztő nélküli tésztát vékonyra nyújtják, megszárítják, majd kisebb darabokra törve kifőzik. A pulyka szaftjával megöntözve fogyasztják.
10. Štrukli
Zagorje régióban a vékonyra kihúzott rétestésztát túróval megtöltik, feltekerik, majd feldarabolják és forró sós vízben addig főzik, amíg a darabok feljönnek a víz színére. Ezután tepsibe teszik, tejfölös mártással leöntik, és megsütik.
Játssz a Mindmegettével! Válogass olvasóink legjobb nyári receptjeiből, szavazz a kedvenceidre, és nyerj 50 000 Ft-ot!
- ISZTRIÁTÓL DALMÁCIÁIG - MINDEN AMIT A HORVÁT KONYHÁRÓL TUDNOD KELL! >>>
- CSIRKEPAPRIKÁS TÉSZTÁVAL - HORVÁT MÓDRA, RECEPTTEL! >>>
- APRÓ FÁNKOK ÉS OMLÓS HÚSOK: EZT EDD, HA CIPRUSRA UTAZOL! >>>
- 6 HELYI FINOMSÁG, AMIT MEG KELL KÓSTOLNOD PORTUGÁLIÁBAN >>>
- BRIK, HARISSZA ÉS KUSZKUSZ: AMIÉRT ÉRDEMES MEGKÓSTOLNI TUNÉZIÁT! >>>