Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

10 dolog, amit eddig nem tudtál a baconről

default user icon
MME
A bacon a reggelink, az ebédünk vagy a vacsoránk szerves része. Lehet, hogy hetente többször is fogyasztjuk, mégis tudtunk olyan tényeket összegyűjteni róla, ami még a húsételek legnagyobb rajongóit is meglepheti. Íme, 10 érdekesség a baconről, aminek ismeretében talán még nagyobb étvággyal fogyasztjuk el a baconös omlettünket vagy hamburgerünket.

1. Az egyik legrégebbi finomság

Azt például tudtad, hogy a bacont a kínaiak „fedezték fel”? Időszámításunk előtt 1500 körül a keleti nép volt az első, aki a sertés húsának ezt a részét élelmiszerként feldolgozták. Innen, Ázsiából került a bacon Európába, ahol elsőként a rómaiak kaptak rá az ízére – ők többek között fügével és borral fogyasztották.

2. Honnan származik a bacon szó?

Magyarországon is többnyire az angol bacon szót használjuk, amikor a sertésszalonnára gondolunk, na de vajon honnan származik a bacon szó? A német „bak” szóból, ami a sertésnek a hátsó részére utalt, ahol az a hús található, amiből később a bacon lesz. Francia nyelvterületen a „bak” szó „bacco”-vá alakult, a 12. században pedig Angliában baconként kezdték el emlegetni az újdonságnak számító húst. Igaz, akkoriban a

„bacoun” szót még nem kifejezetten a mai értelemben használták a baconre, a középkori Angliában a sózott húsokat illették ezzel a névvel.

3. 1770 óta gyártják nagyüzemben

Angliában a közösségek hentesei készítették a bacont, füstöléssel, sózással tartósították. A húst a helyi piacokon árulták, a környéken lakók vásárolták meg. Mindez körülbelül 1770-ig tartott, amikor John Harris Wiltshire-ben megnyitotta a gyárát, ahol nagyüzemi mennyiségben készítette a saját (wiltshire-i) eljárással készült baconjeit, és árulta őket az ország lakosainak.

4. Az illatában rejlik a varázsa

Legalábbis részben. A bacon sütése közben a benne található aminosavak, zsírok és cukrok olvadni kezdenek, létrehozva a Maillard-reakciót, melynek végeredményeként a bacon megpirul, közben pedig olyan fenséges anyagok szabadulnak fel, melyektől megjön az étvágyunk.

5. A franciák a bacon illatú parfümöt is feltalálták

Picivel több mint száz évvel ezelőtt egy furfangos párizsi hentes kitalálta, hogy megalkotja a bacon illatú parfümöt, amitől azt remélte, hogy a boltja előtt szétspriccelve, az üzletébe csábítja majd a vásárlókat. Az ötlet valószínűleg működőképes volt, legalábbis a Fargginay cég azóta is él és virul, hogy 1920-ban megörvendeztették a világot az Eau de Baconnal, amit még most is árulnak.

6. 1992 az egyik legfontosabb év a bacon történelmében

Bár magas zsírtartalma miatt a bacon a 20. század középső részében vesztett népszerűségéből, a ’80-as évek diétatrendjeinek köszönhetően (mint például amilyen az Atkins diéta is volt) a zsíros ételek már nem számítottak ördögtől valónak. Olyannyira nem, hogy 1992-ben az egyik amerikai gyorsétteremlánc, a Hardee’s megalkotta az első baconös hamburgerét, ami egyből közönség kedvenccé vált, ezért a konkurens cégek is gyorsan ellopták az ötletet: bacont a hamburgerbe! Később a magyarországi étteremláncok is rácsatlakoztak a trendre, a bacon mostanra nálunk is az egyik legkedveltebb hamburgerfeltét, tudtuk meg Kovács Pétertől, a Tamás Hús Kft. kereskedelmi igazgatójától.

7. A baconnek egyháza is van

Természetesen ez is Amerikában található, több mint huszonötezer taggal. A „hívőknek” lényegében nem kell mást csinálniuk, mint dicsőíteni a bacont. Bár az egyháznak nincs hivatalos temploma, időről időre összejárnak a tagok, különböző helyszíneken. Ezeken a gyűléseken nemcsak a bacon iránti imádatukat beszélik meg a másikkal, több ezer dollárnyi összeget gyűjtöttek össze, amit jótékony célra ajánlottak fel.

8. Sőt, még baconnek szentelt tábor is létezik

A bacon tábor nem sokban tér el egy hagyományos nyári tábortól, kivéve, hogy kevesebb cserkész trükköt tanulhatnak meg a résztvevők, ellenben annál jobban bővíthetik az ismereteiket a bacon felhasználását illetően. A Michigani Ann Arborban megrendezett tábort minden évben megtartják, a legfontosabb program pedig a főzőkurzus, ahol szakavatott séfek árulják el, hogyan tehetők az ételek még finomabbá a bacon segítségével.

9. Az amerikaiak a legnagyobb baconfogyasztók

Az előző pontok után talán ez nem is meglepő, viszont azon már inkább elámulhatunk, hogy egy átlagos amerikai egy évben picivel több mint 8 kilogramm bacont fogyaszt el. Viszonylag könnyen összejöhet ez a mennyiség, tekintve, hogy az amerikai éttermeknek több mint hetvenöt százaléka kínál legalább egy olyan fogást, amiben bacon is van. Sőt, a hagyományos amerikai reggeli elengedhetetlen részeként is találkozhatunk a baconnel, de az amerikaiak nem riadnak meg az édes bacontől sem: a húst cupcake-ekhez is hozzáadják, juharsziruppal együtt. Az ehhez hasonló extrém receptek Magyarországon is egyre elterjedtebbek, tette hozzá Kovács Péter, a Gierlinger termékeket is készítő Tamás-Hús Kft. képviselőjeként.

10. Másnaposság ellen kiváló orvosság

Bár ezernyi praktikát lehet olvasni arról az interneten, mi a másnaposság elleni legjobb csodaszer, mi a baconre esküszünk. A benne lévő aminosavak ugyanis segítenek a fejfájást, szédülést, fülzúgást elcsendesíteni. Persze, emellett nem árt minél több vizet meginni, hogy mihamarabb túllegyünk az előző éjszaka kellemetlen utóhatásain.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss