Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

10 dolog, amit az influenzáról tudni kell

default user icon
MME
Tudtad, hogy az influenza után még két hétig levertnek érezhetjük magunkat? Kivédheted a betegséget, ha ügyelsz arra, hogy az orrod nyálkahártyája ne száradjon ki. Persze más praktikákat is érdemes bevetni az influenza ellen - mutatjuk, hogy mit!
Vírus okozza

Az influenzát az A, B és C típusú influenza-vírusok okozzák. A világjárványok, az úgynevezett pandémiák az legelső számlájára írhatók, a második csak kisebb csoportoknál okoz megbetegedést, míg az utolsó a ritka, egyedi esetekért felelős.

Jellegzetes tünetei vannak

Az influenza néhány óra alatt ledönti az embert a lábáról. A klasszikus náthás tünetek mellé komolyabb panaszok is társulnak ilyenkor, mint a láz, a hidegrázás, a kimerültség, az izomfájdalom vagy a fejfájás. Ráadásul az influenzás beteg lassan gyógyul: maga a betegség kb. 10 napig tart, de a kimerültség még 2-3 hétig érezhető.

Erősítsd meg magad az influenzajárvány előtt! >>>

Szövődmények lehetnek...

Míg a nátha néhány nap alatt elmúlik, és többnyire nem veszélyes, addig az influenza szövődményei, főleg a kisgyermekeknél, az időseknél és a krónikus betegségben szenvedőknél, súlyosabb betegségeket is okozhatnak. A leggyakoribb a baktériumok okozta tüdőgyulladás, amely antibiotikumokkal kezelhető. Ritkán az influenza első tünete vírus által okozott vérzéses tüdőgyulladás is lehet, amely akár végzetessé is válhat.

Házi gyógyteával erősítsd az immunredszered! >>>

Rossz időben alakul ki a járvány

A nátha és az influenza elsősorban télen üti fel a fejét, amikor a fűtött lakások száraz levegője kiszárítja az orrüreg nyálkahártyáját, megkönnyítve ezáltal a vírusok bejutását a szervezetbe. Ráadásul ilyenkor az emberek hosszabb időt töltenek el egy légtérben, ami szintén növeli a fertőzésveszélyt.

Körültekintéssel megelőzhető!

A kritikus időszakokban érdemes betartani néhány alapszabályt. 
1. Zsebkendőbe tüsszentsünk, így távol tarthatjuk a vírusokat a kezünktől.
2. Minél gyakrabban mossunk kezet, és lehetőleg ne nyúljunk az arcunkhoz. 
3. Gyakran szellőztessünk, így kevesebb vírus marad a légtérben. 
4. Kerüljük a szoros kapcsolatot a betegekkel, ha kell, viseljünk maszkot. 
5. Ne puszival üdvözöljük a többieket. 
6. Azokat a tárgyakat, amelyeket sokan megfognak (kilincsek, csapok, villanykapcsolók) gyakran töröljük át alkoholos fertőtlenítővel.

Az oltás védelmet nyújt

Az influenza elleni védőoltás elsősorban az ötévesnél fiatalabb gyerekeknek, a terheseknek, az időseknek és a hat hónaposnál idősebb, krónikus betegségben szenvedő babáknak ajánlott. Ezzel nemcsak önmagunkat, hanem a környezetünket és a hozzátartozóinkat is óvjuk a betegségtől. A védőoltás, mivel elölt vírust tartalmaz, nem okozhat influenzás megbetegedést. Mellékhatásai enyhék, legfeljebb hőemelkedés, a beadás helyén pedig fájdalom vagy duzzanat, bőrpír jelentkezhet.

A gréfrút igazi vitaminbomba, megmutatjuk miért! >>>

Többféle oltás létezik

Ha igazán biztosra szeretnénk menni, a szezonális és a pandémiás vírus ellen is kérhetünk oltást. A tünetekből ugyanis nem derül ki, mitől betegedtünk meg, hiszen laboratóriumi teszt nélkül nehéz megkülönböztetni őket egymástól. Míg korábban a H1N1 vírus okozta betegséget nevezték újinfluenzának, idén a AKTUALIZÁLNI, amikor kiderül vírustörzs ellen lehet kérni megelőző oltást. A vakcina akkor sem ártalmas, ha a szervezetben már kialakult bizonyos fokú védelem a vírus ellen, áll az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) közleményében.

6 apró mag, ami segít megőrizni az egészségedet! >>>

Ágynyugalom

Ha mégis megbetegszünk, fontos a pihenés és a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, de a C-vitamin-tartalmú készítmények is segíthetnek. Az influenzával járó láz, amely egyébként a szervezet védekezőreakciója, erősen legyengíti a szervezetet. A testhő csökkentésének veszélytelenebb módja a hideg vizes lepedő és a hűtőfürdő (ilyenkor fokozatosan hűtjük le a langyos vizet) alkalmazása. Ha gyógyszereket is szedünk, mindenképpen kérjük ki az orvos vagy a gyógyszerész tanácsát, ugyanis a különböző medicinák sokszor ugyanazt a hatóanyagot tartalmazzák, így ha nem figyelünk, túladagolhatjuk az adott összetevőt.

Súlyos tüneteket okozhat!

Véres vagy elszíneződött köpet, mellkasi fájdalom, nehézlégzés, elkékülés, megváltozott tudatállapot, csökkenő vérnyomás jelentkezése esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulni. A gyerekeknél fontos tünet lehet, ha lelassulnak, egyre aluszékonyabbá válnak, illetve ha felgyorsul és nehezítetté válik a légzésük.

Ezt edd, hogy elkerüljenek a betegségek! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss