Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zsályás sajtleves sonkás vajgaluskával

30 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 20 dkg sajt
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 dl jó minőségű, száraz fehérbor
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • 2 dl főzőtejszín
  • 3 dkg vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 zsályalevél
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • frissen őrölt feketebors
  • 1 l húsleves alaplé
  • A sonkás galuskához:
  • 10 dkg sonka
  • 1 tojás
  • 2 dkg vaj
  • 7 dkg liszt

Elkészítés

Elkészítés: Először a sonkás galuskát készítjük el, mert jót tesz neki, ha áll, mielőtt kifőzzük. A sonkát nagyon apróra vágjuk. 1 tojást felverünk, elkeverjük benne a vajat, hozzáadjuk az aprított sonkát, kissé megsózzuk, majd összedolgozzuk a liszttel és félretesszük.

A leveshez egy edényben felmelegítjük a vajat, adunk hozzá 1 kanál olívaolajat, az apróra vágott hagymát és a fokhagymát kissé megpirítjuk benne, rászórjuk a lisztet, és együtt pirítjuk kissé, de csak világosra, majd felöntjük a fehérborral és a húsleves alaplével.
Megsózzuk, hozzáadjuk a zsályaleveleket és beletesszük a lereszelt sajtot, gyakori kevergetés mellett főzzük, hogy a sajt teljesen elolvadjon, majd hozzáadjuk a főzőtejszínt, és készre főzzük az egészet. Miután elkészült, botmixerrel egyneművé mixeljük.

Közben egy másik edényben kevés sóval vizet forralunk, és ebben kifőzzük a megformált galuskákat.

Tálaláskor a tányérba tesszük a galuskákat, rászedjük a forró levest, és a tetejét meghintjük frissen őrölt feketeborssal. 1-1 zsályalevéllel díszítjük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss