A zöldbabos gombapaprikás elkészítéséhez a zöldbabot enyhén sós vízben roppanósra főzzük.
A finomra vágott hagymát az olajon megfonnyasztjuk, megszórjuk pirospaprikával, majd felöntjük egy kevés vízzel. Összeforraljuk, majd rádobjuk a felszeletelt gombát, a feldarabolt paprikát és a paradicsomot. Az egészet puhára főzzük, közben ízesítjük sóval, borssal, csilivel, paradicsompürével. Végül hozzáadjuk a zöldbabot is.
A tejfölt simára keverjük a liszttel, majd hozzáöntjük a gombapaprikáshoz, és az egészet összeforraljuk. (Ha sűrű lennen vízzel hígítjuk).
A nokedlihez egy tálba tesszük a lisztet, összevegyítjük a sóval, a felaprított kaporral, a közepébe mélyedést készítünk, ide ütjük a tojást, és hozzáöntünk annyi vizet, hogy lágy tésztát kapjunk (nem kell túl dolgozni). Bő, lobogó sós vízbe nokedliszaggató segítségével beleszaggatjuk a tésztát, amint feljönnek a víz felszínére a galuskák, szűrővel kivesszük, és folyóvíz alatt átöblítjük, majd egy tálba tesszük, azután egy kevés olvasztott zsírral alaposan átforgatjuk.