A tészta hozzávalóit egy kenyérsütőgép üstjébe rakjuk a következő sorrendben: először a langyos tejet öntjök bele, majd hozzáadjuk a porcukrot és a lisztet, végül a tetejére szórjuk az élesztőt.
Dagasztóprogramra állítva bekapcsoljuk a gépet, és hagyjuk, hogy a tészta összeálljon. Ezután hozzáadjuk a langyos, olvasztott vajat, és hagyom, hogy jól bedagassza a gép. Addig dagasztjuk, amíg a tészta a duplájára nő, a felülete pedig fényes, hólyagos lesz. Ezután enyhén lisztezett munkalapon óvatosan átgyúrjuk, és 5 percig letakarva pihentetjük.
Amíg a tészta kel, elkészítjük a vaníliapudingot. Ehhez a két tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, a vaníliával és a liszttel, majd a tejet fokozatosan adagolva simára keverjük, és az egészet felfőzzük. Amikor kellően besűrűsödött, levesszük a tűzről és kihűtjük.
Az almát megmossuk, negyedekre vágju, a magházát eltávolítjuk. Kis kockákra vágjuk, és serpenyőben megdinszteljük a vajon egy kevés cukorral, majd hagyjuk langyosra hűlni.
A tésztát, miután eleget pihent, enyhén lisztezett felületen, fél centi vastag téglalappá nyújtjuk, majd a felületére kenjük a vaníliapudingot, és elosztjuk rajta az almakockákat. Ha ezzel készen vagyunk, feltekerjük, mint a bejglit, a hajtás szélét összecsipkedjük, majd 2-2,5 centis darabokra vágjuk. (10-12 db csiga lesz belőle.)
A csigákat elrendezzük az előzőleg kivajazott és liszttel kiszórt 24 cm-es kapcsos tortaformába, úgy, hogy először a közepére tesszük az első csigát, majd ezt körberakva a többit is elhelyezzük. Ezután hagyjuk 10-15 percig kelni, majd betesszük az előmelegített sütőbe, és 180 fokon, kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.
Félidőben a tetejét meglocsoljuk pár kanál cukros tejszínnel vagy tejjel, és visszatolva sütjük tovább, amíg gyönyörű, aranybarna színt nem kap. 5-10 perccel azelőtt, hogy kivesszük a kalácsot, megismételhetjük a locsolást. Amikor a kalácsunk megsült, kivesszük a formából, és rácson hűlni hagyjuk.
Gyönyörű, illatos zöldalmákat vettem a piacon, amivel ezt a finom, vaníliás kalácsot is gazdagítottam. Mivel nagyon szeretjük a kalácsféléket, így azt találtam ki, hogy egy kis vaníliapudinggal és zöldalmával töltöm meg. De a formáját tekintve, nem a hagyományos fonottra gondoltam, mert hogy az nem bírná el a pudingos tölteléket. Így esett a választásom erre a rózsakalácsra, ami igazából nem más, mint a töltött csigák összesült egyvelege.
Én általában száraz élesztőt használok, de ha kenyérsütőgéppel készítem a tésztát és friss élesztőt teszek bele, azt is csak rámorzsolom a liszt tetejére, mert a gép tökéletesen eldolgozza és dagasztás közben picit melegíti is, így nagyon szép, kidolgozott kelt tésztát kapok.
Ha kézzel készítjük a tésztát, akkor egy mokkáskanálnyi cukorral édesített, kézmeleg tejben felfuttatjuk a friss élesztőt és úgy dolgozunk vele tovább. Arra nagyon ügyeljünk, hogy a tej ne legyen se túl meleg, se túl hideg, mert mindkettő ellensége az élesztő működésének. A hozzávalókat jól összegyúrjuk lágy, rugalmas tésztává. Tiszta konyharuhával letakarva pihentetjük 30 percig, míg duplájára kel. - veruss74
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!