Elkészítés: A savanyú káposztát megkóstolom (pont jó), de ha túl savanyú lenne, akkor a felét kimosom vízzel.
Egy lábosban sós vizet forralok, ebbe öntöm a 3 dl rizst, és félig megfőzöm, majd leszűröm, kiöblítem, és egy nagyobb tálba öntöm, ahova a darált marhahúst tettem.
Egy jó nagy lábosban a zsíron a 2 fej apróra vágott hagymát megdinsztelem, a felét kiveszem, és ezt is hozzáadom a darált húshoz.
A hagymára fűszerpaprikát szórok, a káposztának a negyed részét rászórom, erre öntök 1 liter vizet, és visszateszem főni.
A parasztsonkát 1 cm vastagra szeletelem és a káposztára helyezem, erre megint rárakom a következő negyed rész káposztát és most a nem túl vékonyra szeletelt kolbász következik. Ezt is befedem a harmadik negyed rész káposztával. Vízzel feltöltöm a káposzta tetejéig.
A gombócokhoz a darált húst, a félig főtt rizst, a dinsztelt hagymát, a fűszereket (só, bors, kömény, majoránna, reszelt fokhagyma, fűszerpaprika) 1 tojással jól összekeverem, közepes méretű gombócokat formázok, és a káposzta tetejére ültetem. Betakarom az utolsó negyed rész káposztával, az egészet lefedem, és amíg fel nem forr, addig közepes lángon, majd amikor már felforrt, akkor lassú tűznél 1,5-2 órán át főzöm.
1,5-2 óra múlva a gombócokat és a parasztsonkát egy tálba kiszedem, 4 dl tejfölben egy kevés lisztet jól elkeverek, és ezzel besűrítem az egészet. (Mi sok tejföllel szeretjük, mert a tálaláskor még ezen kívül is teszünk rá tejfölt.)