Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ünnepi citromos torta

MME MME
120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A linzertésztához:
  • 10 dkg liszt
  • 7,5 dkg vaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • A piskótatésztához:
  • 2 tojás
  • 7,5 dkg cukor
  • 5 dkg liszt
  • 5 dkg étkezési keményítő
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 citrom héja
  • A krémhez:
  • 8 lap zselatin
  • 2 tojássárgája
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl tej
  • 5 dl natúr joghurt
  • 2 citrom
  • 2,5 dl tejszín
  • Valamint:
  • 4 evőkanál citromlekvár
  • 20 db babapiskóta
  • 6 dkg darált pisztácia (natúr)
  • 1 teáskanál porcukor

Elkészítés

Elkészítés: 1. A linzertésztához a lisztet összegyúrjuk a vajjal, a cukorral, a vaníliás cukorral. Cipóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és fél órára betesszük a hűtőbe.

2. A piskótatésztához a tojásokat a cukorral habosra keverjük. Hozzászitáljuk a lisztet, a keményítőt és a sütőport, majd a citromhéjat is belekeverjük. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. Kibéleljük sütőpapírral egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját, belesimítjuk a tésztát, és a sütőben kb. 20 percig sütjük. Kiborítjuk, hagyjuk kihűlni.

3. Közben a linzertésztát tortaforma nagyságúra nyújtjuk, a piskóta után a formába nyomkodjuk, villával megszurkáljuk, és kb. 15 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.

4. A lekvár felét megmelegítjük, és a linzertésztára kenjük. A piskótát vízszintesen kettévágjuk, és az alsó felét a linzertésztára borítjuk.

5. A krémhez a zselatint beáztatjuk. A tojássárgáját vízfürdő felett habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, és hozzácsorgatjuk a meleg tejet. A zselatint kinyomkodjuk, és felolvasztjuk a meleg krémben. Kissé hűlni hagyjuk, majd belekeverjük a joghurtot, és 3 citrom levét. Hidegre tesszük.

6. A tortaforma kapcsos oldalát meglazítjuk, és akkorára nyitjuk, hogy az alap köré tudjuk rakni a babapiskótákat. Ezeket kettévágjuk, és a tortalap köré rakosgatjuk. Amikor a krém elkezd kocsonyásodni, a tejszínt kemény habbá verjük, a krémbe forgatjuk, és a tortalapra simítjuk. Vigyázzunk, hogy a babapiskóták ne boruljanak el. A tortakarikát kissé megszorítva rátapasztjuk őket a tortára. A maradék piskótalapot ráborítjuk, és egy éjszakára hidegre tesszük.

7. A maradék lekvárt is felforrósítjuk, és a tortára kenjük. Megszórjuk a darált pisztáciával, és porcukorral csillagformákat hintünk rá sablon segítségével. Szeletelve kínáljuk.

Megjegyzés

Fotó: Spingerpics - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss