Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Túrós-meggyes lepény

90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 8 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 4 dkg élesztő
  • 3-4 evőkanál zsemlemorzsa
  • 3,5 dl tej
  • csipet só
  • vaj a tepsi kikenéséhez
  • A tetejére:
  • 60 dkg meggy
  • 5 dl tej
  • 3 tojás
  • 35 dkg túró
  • 10 dkg cukor
  • 8 dkg búzadara
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom leve

Elkészítés

Elkészítés: A cukorból 1 evőkanállal félreteszünk. A kelt tésztához ósszekeverjük a cukrot, a tojást, a sót, a megolvasztott vajat és 3 dl tejet. A maradék tejet meglangyosítjuk, és hozzáadjuk a félretett cukrot. Belemorzsoljuk az élesztőt, és meleg helyen felfutattjuk. Hozzáadjuk a tésztához, majd jól összegyúrjuk. Letakarva megkelesztjük.

Közben a túrós öntethez a tejet felforraljuk, és lassan belecsorgatjuk a búzadarát. Lassú tűzön, állandó keverés mellett 5-6 percig főzzük, majd kihűtjük. A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a túrót, a citrom héját, és bele keverjük a darába. Majd beleforgatjuk a tojásfehérje kemény habját.

A kelt tésztát kinyújtjuk, és kikent tepsibe fektetjük, meghintjük zsemlemorzsával, és 20 percig keleszük, majd tetejére simítjuk a túrós masszát, kirakjuk a gyümölccsel, és előmelegitett sütőbem 200 fokon 40-45 percig sütjük.

Ha kihűlt, kockára vágjuk, porcukorral meghintve kínáljuk.

Megjegyzés

Meggy helyett cseresznyével is készíthetjük.
- mnemargit

Ezek is érdekelhetnek