Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Túrós-mákos koszorú

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 1 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 12 dkg porcukor
  • 40 dkg liszt
  • 2 tojás
  • csipet szerecsendió
  • csipet só
  • 10 dkg margarin
  • 1 tojás a kenéshez
  • 1 kanál zabpehely
  • 1 kanál mák
  • A túrós töltelékhez:
  • 25 dkg túró
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy mandulaaroma
  • 1 tojás
  • A mákos töltelékhez:
  • 1 dl tej
  • 5 dkg kristálycukor
  • 15 dkg darált mák
  • 2 evőkanál margarin
  • 1 dl rum vagy 1 rumaroma
  • 1 evőkanál fahéj

Elkészítés

Elkészítés: A tejet langyosítsuk meg, majd oldjunk fel benne egy kis porcukrot, morzsoljuk bele az élesztőt. A lisztet, a felfuttatott élesztőt, a maradék porcukrot, a tojásokat, a sót és a szerecsendiót jól keverjük össze. Majd adjuk hozzá a felolvasztott, kihűlt margarint, és gyúrjuk össze alaposan. Letakarva, meleg helyen 45 percig kelesszjük.

Közben a túrós töltelék hozzávalóit keverjük össze. A mákos töltelékhez a hozzávalókat (a fahéj és a rum kivételével) is keverjük össze, majd forraljuk fel. Ha kihűlt, ízesítsük rummal és fahéjjal.

A megkelt tésztát nyújtsuk téglalap alakúra, hosszában vágjuk ketté. Az egyik felére hosszában a túrós, a másik felére a mákos tölteléket osszuk el, majd tekerjük fel, és nyomkodjuk össze a végeit. A két rudat fonjuk össze kört formálva belőle.

Fektessük tepsire, tetejét kenjük meg tojással, szórjuk meg zabpehellyel és mákkal. Hagyjuk kelni még 15 percet, majd 170 fokos sütőben kb. 45 percig süssük.

Megjegyzés

Sütésnél, ha nagyon gyorsan pirul a teteje, takarjuk le alufóliával, nehogy megégjen. A tetejére szeletelt mandulapelyhet is szórhatunk zabpehely helyett.
- andilla

Ezek is érdekelhetnek

Friss