Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Túrógombóc édes tejföllel

120 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók kb. 25 darab gombóchoz:
  • 50 dkg tehéntúró
  • 12 dkg búzadara
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 3 db tojás
  • A morzsához:
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 3 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • A tálaláshoz:
  • 1 pohár tejföl (150 gr)
  • 2 evőkanál porcukor + ízlés szerint a szóráshoz
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés

Elkészítés: A legjobb és legkényelmesebb, ha előző este összeállítjuk a gombócot: a túrót, a búzadarát, a sót, a cukrot és a tojást alaposan összekeverjük. Lefedjük és hűtőbe tesszük. (Ha nem előző este készítjük, akkor is legalább 2 órát pihentetjük, hogy a dara a nedvességtől megduzzadjon, így az állaga könnyű lesz!)

Másnap nem túl nagy, közepes golyókat formázunk vizes kézzel a masszából. Egy fazékban vizet forralunk egy csipet sóval. Ha már forr a víz, a gombócokat szépen beleengedjük. Főzés közben időnként óvatosan megkeverjük, nehogy leragadjon. Kb. 15 perc alatt közepes lángon megfőzzük.

A zsemlemorzsát kevés olajon megpirítjuk, és a kész, lecsepegtetett gombócokat megforgatjuk benne.

A tejfölt a cukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük, és ezzel meglocsolva, ízlés szerint még porcukorral meghintve tálaljuk a túrógombócot.

Ezek is érdekelhetnek

Friss