Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Töltött paradicsom fokhagymamártással

60 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 8 db nagyobb paradicsom
  • 2 szelet szalonna
  • 1 fej hagyma
  • 4 zsemle
  • 4 főtt tojás
  • 5 dkg sajt
  • 1 tojás
  • petrezselyem
  • bors
  • A fokhagymamártáshoz:
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 3 dl tej
  • 1 teáskanál szárított zöldségkeverék
  • fehérbors
  • 1 pohár tejföl

Elkészítés

Elkészítés: A tojásokat keményre főzzük. A zsemléket beáztatjuk hideg vízbe. A szalonnát apró kockákra szeljük, lassan zsírjára pirítjuk és hozzáadjuk pároljuk a finomra vágott hagymát.

Közben a paradicsomok szárcsonkját kivágjuk, majd az aljából levágunk annyit, hogy ki tudjuk kaparni egy kanállal a belsejét. A paradicsom belsejét és karimáját félretesszük későbbi felhasználásra, pl. egy lecsóhoz.

A zsemléket alaposan kifacsarjuk, hozzáadjuk a lepirított szalonna-hagyma keveréket, az apró kockára vágott sajtot, a felaprított petrezselymet, fűszerezzük ízlés szerint, és kikeverjük 1 nyers tojással. Ekkor hozzáadjuk a kockára darabolt főtt tojásokat.

Egy muffinsütőre ráterítünk egy sütőpapírt (ez azért kell, hogy sütés után ne kelljen egy napig áztatni és sikálni a muffinsütőt). A kivájt paradicsomokat ráhelyezzük, és megtöltjük a töltelékkel. Egy kevés sajtot még lehet rátenni a tetejére, majd 180 fokon 30 perc alatt megsütjük.

Közben az átpréselt vagy lereszelt fokhagymát kissé megpirítjuk az olajban, megszórjuk a liszttel, felöntjük a tejjel, ízesítjük a keverékkel, sóval, fehérborssal, és kiforraljuk. A végén tejföllel dúsítjuk, és hozzátesszük a felaprított petrezselymet.

A megsült paradicsomot a mártással tálaljuk.

Megjegyzés

Húsevőknek tetszés szerint lehet dúsítani virslivel, sonkával, bármilyen felvágottal.
- esztiklock

Ezek is érdekelhetnek

Friss