Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Töltött dagadó körtés zöldsalátával

mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók 4-6 személyre:
  • 1 kg sertés dagadó
  • 20 dkg csirkemáj
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 20 dkg barna csiperkegomba
  • 3 szál újhagyma
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 2 db tojás
  • 3 db szikkadt zsemle
  • 2,5 dl tej
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 teáskanál borsikafű
  • 1 teáskanál majoranna
  • 2 ág friss kakukkfű (1 teáskanál szárított)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál kacsazsír
  • bors
  • A körtés zöldsalátához:
  • 30 dkg salátakeverék
  • 1 fej lilahagyma
  • 2 szál újhagyma
  • 2 db körte
  • pici extra szűz olívaolaj
  • bors

Elkészítés

Elkészítés: A pataki tálat vízbe, a zsemléket pedig a tejbe áztatom.
A dagadót éles késsel felszúrom, ha netán kilyukad, vékony cérnával összevarrom. A csirkemájat nagyobb darabokra vágom.

1 fej vöröshagymát felaprítok, 1 evőkanál kacsazsíron megpirítom, hozzáadom a csirkemájat, sózom, borsozom, mikor minden oldala kifehéredett, ráteszem a pirospaprikát, és vele együtt pirítom pár percig, majd félreteszem.

Az újhagymát felkarikázom, a maradék kanál zsíron megpirítom az apróra vágott gombával, megsózom, és a kakukkfű leveleit is hozzáadom, majd ezt is félreteszem kicsit hűlni.

A zsemléket jól átdolgozom a tejben, majd kinyomkodom és egy nagyobb tálba teszem, hozzáadom a tojásokat, a borsikafüvet, az apróra vágott petrezselymet, jól összedolgozom, majd hozzáadom a pirított gombát és a májat. Kézzel összekeverem, de már óvatosabban, hogy ne törjön össze a máj. Megkóstolom, és ha szükséges, után ízesítem.

Beletöltöm a masszát a dagadóba, majd a nyílást hústűvel összezárom, belehelyezem a Pataki tálba. Kevés olvasztott zsírba belereszelem a fokhagymát, beleteszem a majorannát, sót, borsot, jól elkeverem, majd ezzel a fűszeres zsírral dörzsölöm be a dagadót. A beirdalt füstölt szalonnaszeletekkel beborítom a tetejét, öntök alá egy pici vizet, majd hideg sütőbe teszem, és 190 fokon sütöm kb. 60-80 percig. A sütési idő utolsó harmadában leveszem a sütőtál tetejét, meglocsolom a kisült pecsenyelével, és fedő nélkül pirosra sütöm. Miután megsült, kicsit pihentetem.

A salátát megmosom, papírtörlőn leszárítom. A hagymákat megtisztítom, vékonyan felszeletelem. A körtét negyedelem, eltávolítom a magházukat, majd vékony gerezdekre vágom. Egy nagyobb tálban összekeverem a hozzávalókat, sózom, borsozom, majd meglocsolom olívaolajjal és összeforgatom.

A töltött dagadót szeletelve tálalom a körtés salátával.

Megjegyzés

- Ha natúr Pataki (római) tálban készítjük, ne felejtsük el a tálat beáztatni használat előtt fél, de inkább egy órára, és hideg, vagy langyos sütőben kezdjük a sütést.
- Vásárláskor kérjük meg a hentest, hogy szúrja fel nekünk a dagadót. Így sokkal könnyebb dolgunk lesz vele.
- A töltött dagadót sokféle töltelékkel, különböző ízesítéssel, fűszerekkel készíthetjük, ez csak a fantáziánkra, és persze az ízlésünkre van bízva. Fogyaszthatjuk melegem, és hidegen is.
- A töltött húst hidegen lehet a legszebben szeletelni. Melegen a töltelék hajlamos szétesni.
- Köretként szintén sokféle variációt kipróbálhatunk.
- A zsemlét tej helyett vízbe is áztathatjuk.
- Ha a húst megvarrtuk, ne felejtsük el tálalás előtt eltávolítani belőle a cérnát! Persze a hústűt se hagyjuk benne!
- Ha nincs hústűnk, helyettesíthetjük hegyes fogpiszkálóval.

Ez az étel nagyszerű vendégváró fogás. Sokoldalú, mert más és más töltelékkel készíthetjük. Kínálhatjuk hidegen és melegen is egyaránt, különböző körettel. Hidegtálakra is tökéletes, saláták mellé. Ha előző nap készítjük, másnap már csak tálalnunk kell, így időt is megtakaríthatunk a vendégvárás napján. Másnapra az ízek összeérnek. Ha Pataki tálban készítjük, nem kell sokat foglalkoznunk vele, a húst csak megtöltjük és a tálban ízletes, szaftos, omlós hús készül, minimális zsiradék, illetve víz hozzáadásával. - veruss74

Ezek is érdekelhetnek

Friss