Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tejberizs piros gyümölcsökkel

MME MME
120 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A hosszúszemű rizst sózott, a rizshez képest kétszeres mennyiségű vízben előfőzzük.

A hideg tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, majd belekeverjük a porcukrot. A zselatinport fél deci forró vízben feloldjuk, a gyümölcsöket leszárazzuk, megmossuk és leszárítjuk.

Az előfőzött rizs, ha beitta a vizet, felöntjük a rizshez képest másfélszeres mennyiségű forró tejjel, hozzáadjuk a cukrot, a lereszelt citrom héját, és lassú tűzön, néha megkeverve készre főzzük. Ha elkészült, kihűtjük.

Ekkor hozzáadjuk a cukros tejszínhabot, lazán összeforgatjuk, belekeverjük a feloldott zselatint, és 4 egyforma, fém vagy műanyag savarin (koszorú) formába szedjük. Végül 1-2 órára hűtőbe tesszük dermedni.

Tálaláskor 4-5 másodpercre forró vízzel töltött edénybe mártjuk, tányérra borítjuk, és a közepébe halmozzuk az előkészített friss gyümölcsöket. Friss citromfűvel vagy mentával díszítve kínáljuk.

Megjegyzés

A rizst felhasználás előtt ne mossuk meg, hogy az összes keményítő benne maradjon, a megfelelő állag elérése végett. Aki tejcukor érzékeny, használjon laktózmentes tejet vagy szója-, mandulatejet.

Liptai Zoltán receptje, fotó: Balogh Tamás
- MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss