Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sztrapacska tejfölben sütve

60 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: 1, Felteszünk egy nagy fazék vizet sóval forrni.

2, A szalonnát kockára vágjuk, és takaréklángon megsütjük, hasonló módón, mintha túrós csuszához csinálnánk. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.

3, Tésztakeverő edénybe teszünk 2 dl vizet. Beleütjük a 4 tojást. Annyi sót teszünk bele, amennyit 1 kg lisztből készült nokedlihez szoktunk (1 kávéskanál). Mindezt összekeverjük. Ebbe a folyadékba belereszeljük
a 6 nagyméretű krumplit (sajtreszelővel, de ha valakinek van reszelőgépe, az kézkímélőbb, és az is jó). Fontos a sorrend, mert így egy előre elkészített folyadékba reszeljük a krumplit, így elkerüljük a reszelék megbarnulását, és szép fehér nokedliket kapunk a végén! A tojásos, sós krumplireszeléket még egy kicsit botmixerrel még pépesítjük, de nem teljesen folyósra, mert a krumplireszelék finom a későbbi nokedliben, jó, ha marad rost. Ebbe beleborítjuk a lisztet, én 1 kg-os zacskó liszt kétharmadával kezdem, aztán egy kicsi víz hozzáadása mellett a liszt másik felét is beleteszem. A nokedli tésztához hasonlóan dagasztjuk a művünket, és jól kikeverjük. Akkor jó az állaga, ha lágy, a nokedliszaggatóban kellemesen lágyan szaggatható a tészta.

4, A megpirított szalonna felét a tepsi aljában egyenletesen széthintjük.

5, Időközben a forrásban lévő vízbe a nokedlitészta felét beleszaggatjuk, a víz felszínére feljőve még 1 percig. Szűrőkanállal folyó meleg víz alá tartva lemossuk, és a tepsiben a széthintett szalonnára elterítjük.

6, Az 1 kg juhtúrót kézzel egyenletesen széttépkedjük, elterítjük a nokedli felszínén.

7, A tejföl felét elosztjuk a juhtúrót. Én kanállal vagy botmixerrel folyósra keverem a tejfölt, így könnyebb elteríteni.

8, Ismét forr a vizünk, a nokedlitészta másik felét kiszaggatjuk, és hasonlóan az előzőekhez kifőzzük, leszürjük, és a tepsiben a tejföl tetején elterítjük.

9, A maradék tejföllel lefedjük, ahogy pl. a rakott krumplinál csináljuk.

10. Ha maradt még pirított szalonnánk, akkor a végén a tetejét díszítésképpen meghinthetjük vele. A 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt összemelegítjük.

Megjegyzés

Fontos: 1, Folyadékba gyorsan reszelni a krumplit, hogy szép világos legyen a nokedli.

2, Sok tejföl, mert a tészta elissza a felét, a végén ne legyen száraz.

3, A forró sütőbe tenni, hogy a tejfel, juhtúró összeolvadjon. Nem sütés, összemelegítés!

4, Ha később fogyasztjuk, melegítés mikrosütőben egy kávéskanál tejföllel, melegen a tányérban összekeverendő.
- redlgabor

Ezek is érdekelhetnek

Friss