Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szőlős rétes

default user icon
MME
45 perc
bonyolult
megfizethető
6 adag
Hozzávalók
  • 1 csomag rétestészta
  • 3 dkg vaj (olvasztott)
  • A töltelékhez:
  • 40 dkg fehér szőlő (+ a díszítéshez)
  • 8 dkg vaj
  • 4 dkg porcukor
  • 2 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 ek tejföl
  • 8 dkg dió vagy mandula (darált vagy aprított)
  • 1 késhegynyi őrölt fahéj
  • 0,2 dl dió- vagy mandulalikőr
  • 3 dkg cukor
  • A borsodóhoz:
  • 0,5 dl tej
  • 6 dkg cukor
  • 3 - 4 dl fehérbor
  • 2 dkg vaníliaízű pudingpor
  • porcukor a szóráshoz

Elkészítés

  1.  A megmosott szőlőt leszemezzük és leszárítjuk, szükség esetén a félbevágott szemekből a magokat kipiszkáljuk. A töltelékhez a vajat habosra keverjük a porcukorral. Egymás után beledolgozzuk a szétválasztott tojások sárgáját, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a sót, a tejfölt, a diót vagy a mandulát, a fahéjat és a likőrt. Végül beleforgatjuk a tojások fehérjéből és a cukorból vert kemény habot.
  2. A rétestésztát kivesszük a csomagolásból. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Az egyik réteslapot konyharuhán kigöngyöljük, megkenjük olvasztott vajjal, és ráhelyezzük a másik lapot. A felület 2/3-át megkenjük a töltelékkel és megszórjuk a szőlővel, majd kétoldalt ráhajtjuk a tésztaszéleket. A rétest a konyharuha segítségével szorosan feltekerjük, átemeljük egy vajjal megkent vagy sütőpapírral leterített tepsibe, és az előmelegített sütő középső részében sütjük kb. 30 percig.
  3. Közben a sodóhoz a tejet csomómentesre keverjük a cukorral, a borral és a pudingporral, majd gyenge tűzön, állandóan kevergetve sűrűbbre főzzük. Külön tálaljuk a felszeletelt réteshez.


    még több rétes recept >>>


Ezek is érdekelhetnek

Friss