Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Színes linzer barackos marcipánkrémmel

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók 40 süteményhez:
  • A tésztához:
  • 15 dkg süteményliszt + egy kevés a nyújtáshoz
  • 7 dkg őrölt hántolt mandula
  • 8 dkg porcukor
  • 12 dkg hideg vaj
  • 1 db közepes méretű tojás
  • A töltelékhez:
  • 10 dkg nyers marcipánmassza
  • 10 dkg sárgabaracklekvár
  • 5 dkg porcukor
  • 1 evőkanál barackpálinka
  • A rózsaszín bevonathoz:
  • 5 dkg porcukor
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1/2 mokkáskanál céklalé
  • A csokoládébevonathoz:
  • 5 dkg csokoládé (legalább 60 % kakaótartalommal)
  • 1 teáskanál tejszín
  • 1 dkg vaj

Elkészítés

Elkészítés: A lisztet tálba szitálom, hozzáadom a porcukrot, a sót és a mandulaőrleményt, majd apró kockákra vágva a hideg vajat is beleszórom. Gyors mozdulatokkal elmorzsolom. A kissé felvert tojást is beleöntöm, tésztává formálom. Vigyázat, elég ragadós tészta a végeredmény, de nem kell megijedni tőle. Fóliába csomagolva legalább 1 órán át pihentetem a hűtőszekrényben.

Amíg a tészta pihen, elkészítem a tölteléket. A marcipánt nagylyukú reszelőn lereszelem, hozzákanalazom a lekvárt, a cukrot (ha valaki édes baracklekvárt használ, nincs is feltétlenül szükség cukor hozzáadására), a pálinkát, és az egészet botmixerrel pürésítem. Halvány barackszínű, könnyű krém a végeredmény. Lefedve hűtőszekrénybe teszem.

Ha a tészta is kipihente magát, kevés liszttel meghintem a gyúródeszkát, és 2-3 mm vastagra nyújtom. Fogom a levelet formázó kiszúrómat (6 X 4 cm-es), és csinos leveleket szaggatok belőle, amíg a tészta el nem fogy. Sütőpapírral borított tepsire rakosgatom kis távolságra egymástól.

A sütőt 160 fokra előmelegítem, és 8-10 perc alatt világosra sütöm a kis leveleket. Rácson hagyom hűlni őket.

Először a rózsaszín mázat készítem el. Ehhez az alaposan átszitált porcukrot tálba teszem, hozzáadom a citrom- és céklalevet, sűrű krémmé keverem. Nagyjából 1 mokkáskanálnyival megkenem a tésztákat (ez a mennyiség a kisült levelek 1/4-ére elegendő). Gyorsan kell vele dolgozni, mert gyorsan megszilárdul. Ezt követően gőz felett felolvasztom a csokoládét és a tejszínt, végül hozzáadom a vajat is. A kis levelek 1/4-ét ezzel kenem meg, szintén minden süteményre 1 mokkáskanálnyit mérve.

A maradék csokoládét nejlonzacskóba kanalazom, vékony rést vágok az egyik csücskénél, és absztrakt vonalakat rajzolok az előzetesen már bevonóval ellátott sütemények tetejére.

Előveszem a frizsiderből a marcipánkrémet, és a máz nélküli sütemények mindegyikére teszek egy szűk teáskanálnyit, majd mindegyik tetejére ráillesztem a mázzal borított párját. Szobahőmérsékleten hagyom teljesen megszilárdulni.

Ezek is érdekelhetnek

Friss