Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szilvakrémes szentjánoskenyér-tortácskák körtekompóttal

60 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 3 tojás
  • fél bögre cukor
  • fél bögre olaj
  • fél bögre szentjánoskenyér liszt
  • fél bögre liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 3-4 kanál tej
  • A krémhez:
  • 3 tojás sárgája
  • 1 egész tojás
  • fél bögre cukor
  • 2 kanál étkezési keményítő
  • 50 dkg szilva
  • pár kanál cukor
  • kiskanál fahéj
  • A tálaláshoz:
  • 6-7 szem szilva
  • 6-7 körte
  • 2 kanál cukor
  • csipet sáfrány

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk apránként az olajat, a szentjánoskenyér őrleményt, a lisztet, a sütőport és a tejet. Végezetül lazán összekeverjük a keményre felvert tojásfehérjékkel, majd sütőpapíros nagy tepsibe kenjük, és tűpróbáig sütjük (6-7 mm magas lesz).

Amikor kihűlt, pogácsaszaggatóval köröket vágunk ki belőle (kb. 14-16 darabot).

A krémhez 3 tojás sárgáját, 1 egész tojást, a cukrot, az étkezési keményítőt nagyon lassú tűzön sűrűsődésig főzzük, folytonosan kevergetve.

Közben kimagozzuk a szilvát, és pár kanál cukorral, a fahéjjal néhány perc alatt megfőzzük, botmixerrel pürésítjük. A szilvapüré 3/4-ét a tojásos krémhez adjuk, még pár percig főzzük, majd kihűtjük.

Ezzel kenjük meg a tésztalapok alsó lapját, mindegyikre ráhelyezünk még egy lapot, majd a maradék szilvapéppel megkenjük.

A magházuktól megtiszabadított, kettévágott körtéket megfőzzük cukros, sáfrányos vízben 3-4 perc alatt, kihűtjük.

A tortácskák tetejét szilvával díszítjük, körtekompóttal tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek