Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sütőtökös-fahéjas kalácskoszorú

90 perc
bonyolult
átlagos
6 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 1 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő (friss)
  • 2 ek cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 45 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás
  • 1/ 2 db citrom reszelt héja
  • 5 dkg vaj
  • 20 dkg pürésített sült sütőtök
  • A kenéshez:
  • 15 dkg pürésített sült sütőtök
  • 2-3 ek baracklekvár
  • 7 dkg puha vaj
  • 1 tk fahéj (őrölt)
  • 3 ek cukor
  • A tetejére:
  • 1 db tojássárgája
  • 2-3 ek tej

Elkészítés

  1. A feldarabolt kimagozott sütőtököt nagyobb darabokra vágjuk, és megsütjük, majd villával vagy botmixerrel pürésítjük.
  2. Egy közepes tálba a kimérjük a tejet, meglangyosítjuk, majd belerakjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt is, és felfuttatjuk. Egy nagyobb tálba kimérjük a lisztet, adunk hozzá egy csipet sót, és némi reszelt citromhéjat. Az élesztős keverékbe tesszük a tojást, a puha vajat, majd hozzáöntjük a tökpürét és alaposan elkeverjük, és a liszthez adjuk.
  3. Begyúrjuk a tésztát és letakarva, meleg helyen, kb. 30 perc alatt a duplájára megkelesztjük. Amikor megkelt a tészta, kb. fél cm vékonyra téglalap alakúra nyújtjuk.
  4. A töltelékhez, a megolvasztott vajba keverjük a tökpürét, a lekvárt, a cukrot és a fahéjat, majd egyenletesen rákenjük a tészta tetejére. Feltekerjük a tésztát,úgy ahogy a bejglit szoktuk, kipapírozott (nagyméretű) tepsibe rakjuk óvatosan, majd középen, egy éles késsel hosszában kettévágjuk. A két oldalát óvatosan betekerjük, lehetőleg a vágott fele kerüljön kifelé. Koszorú formára igazítjuk, és a végeinél kicsit összenyomjuk.
  5.  A tojássárgáját elkeverjük a tejjel és a tojássárgájával, és lekenjük vele a kalács tetejét. 170 fokra előmelegített sütőben, kb. 25 perc alatt megsütjük. Porcukorral hintve tálaljuk.

Megjegyzés

Karácsonykor akár az ünnepi asztal dísze is lehet. Sütéskor belengi a házat az édes fahéj illata. - Galcsill

Ezek is érdekelhetnek

Friss