Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Spenótos torta tojásfasírttal

90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 25 dkg margarin
  • 35 dkg finomliszt
  • 1 db tojás
  • A töltelékhez:
  • 45 dkg spenót /friss vagy leveles/
  • 2 x 10 dkg tejszínes krém sajt
  • 20 dkg juh sajt /natúr/
  • 2 dl tejszín
  • 4 db tojás
  • 3 evőkanál búzadara
  • 1 db vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • őrölt bors
  • őrölt chili
  • pár kocka füstölt szalonna
  • őrölt szerecsendió
  • olaj
  • A tojásfasírthoz (18 db lesz belőle):
  • 6 + 1 db tojás
  • 1 db lilahagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • mustár
  • őrölt bors
  • pirospaprika
  • 1 marék friss kakukkfű
  • zsemlemorzsa
  • 2 db zsemle
  • kevéske tej
  • olaj

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához valókat összegyúrom egy tálban. Pihentetés nélkül egy kapcsos 28 cm-es tortaformába nyomkodom, amit előtte egy kerekre vágott sütőpapírral kibéleltem.

A sütőt előmelegítem 180 C fokra, és elkészítem a spenótos tölteléket.

Egy serpenyőbe kevés olajon az apróra vágott hagymát megdinsztelem, hozzáadom a leforrázott és éppen csak feldarabolt spenótleveleket. Sózom, borsozom, szerecsendióval és reszelt fokhagymával ízesítem. Felöntöm tejszínnel, kevergetem, majd meghintem a búzadarával, és belekeverem a tejszínes krémsajtot. Óvatosan sózom, nehogy túl sós legyen! Beleütök 4 egész tojást, és ezzel addig kevergetem amíg a tojások meg nem sülnek.

Ráöntöm az egészet a tésztára. A juhsajtot és a szalonnát felkockázom, ezekkel még szépen megrakom a tetejét, esetleg jöhet még rá durvára darált színes bors is.

Betolom az előmelegített sütőbe, és legalább 1 órát sütöm. Akkor van készen, ha a tészta kilógó széle is megpirult egy kicsit. Hagyom egy kicsit hűlni (fél órát), mielőtt felszeletelem mint egy tortát.

A tojásfasírthoz egy serpenyőben kevés olajon a 6 db tojásból tojásrántottát készítek, melyet állandóan kevergetek, hogy apró darabokra essen szét.

A zsemléket kevés tejben megáztatom, kinyomkodom, kézzel szétmorzsolom, és egy nagyobb tálba teszem át. Erre kerül a reszelt lilahagyma, a reszelt fokhagyma, 1 nyers tojás, 1 marék friss kakukkfű. Ízesítem mustárral, sóval, őrölt borssal, pirospaprikával, és ha nagyon képlékeny lenne, akkor még egy kevéske szemlemorzsát is szórok bele (olyan legyen az állaga, mintha rendes húsos fasírtot készítenénk).

Kézzel kisebb gombócokat formázok, zsemlemorzsába forgatom, majd forró olajban kisütöm.

Megjegyzés

Sütöttem még hozzá rántott húst és pár szem rántott gombát is, csak az íze miatt.
- ekesandi

Ezek is érdekelhetnek

Friss