Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Spenótkrémleves bevert tojással, fokhagymával és juhtúrós rúddal

120 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A leveshez:
  • 50 dkg friss spenót
  • 10 dkg krém sajt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kis csokor medvehagyma (szezonon kívül még 1 gerezd fokhagyma)
  • 5 dl húsleves vagy alaplé
  • kevés vaj
  • bors
  • A levesbetétekhez:
  • 5 dkg juhtúró
  • 5 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • kevés só
  • 1 egész fej fokhagyma (összesen 12 gerezd)
  • 1 pohár tej
  • olívaolaj
  • 4 tojás

Elkészítés

Elkészítés: Először előkészítjük a juhtúrós rudakat: összekeverjük a juhtúrót, a lisztet és a vajat, kevés sót adunk hozzá (a juhtúró önmagában is sós!), és legalább 1-2 órát (de legjobb 1 egész napot) pihentetjük. Ezután kinyújtjuk, és tetszés szerinti csíkokat vágunk belőle. A csíkokat sütőpapírral fedett tepsire fektetjük.

Megmossuk az egészben és héjastul hagyott fokhagymafejet, és levágjuk a talpat úgy, hogy kilátsszon a gerezdek alja. 10 percre meleg tejbe áztatjuk a fokhagymát. 10 perc után kivesszük, lecsöpögetjük, és pici tűzálló tálba állítjuk. Leöntjük olívaolajjal, hogy az olaj kb. 1 milliméter magasan álljon az edényben. Betesszük a sütőbe fél órára.
10 perccel később betesszük mellé a sütőbe a juhtúrós rudakat is.

Amí sülnek, vajon megpároljuk a finomra vágott spenótleveleket. Hozzáadjuk az összenyomott fokhagymát és (ha van) a finomra vágott medvehagymát. Belekeverjük a krémsajtot, és rövid ideig együtt pároljuk. Pürésítjük az egészet, ízléstől függően lehet egészen homogénre, vagy kicsit darabosabbra is készíteni. Ezután felöntjük annyi levessel, hogy a számunkra ideális sűrűségű legyen, összeforraljuk, szükség szerint igazítunk a fűszerezésén, és még pár percig együtt főzzük.

Közben vizet forralunk, és elkészítjük a bevert tojásokat: a tojásokat a forró, ecetes vízbe ütjük, és folyamatosan keverjük, amíg meg nem szilárdulnak. Ha szeretnénk biztosra menni, a másik megoldás, hogy olívaolajjal kikenünk 4 darabka átlátszó fóliát, kibélelünk velük 4 poharat, és beléjük ütjük a tojásokat, majd a fóliák sarkait összefogjuk és összesodorjuk. Így, burokban tesszük aztán a tojásokat a forró vízbe. (Ez esetben az ecet nem szükséges.) 3 perc után kivesszük a tojásokat (és szükség szerint ki is csomagoljuk őket).

Tálaláskor a tojásokat a tányéroka ültetjük, köréjük merjük a levest. A fokhagymagerezdeket óvatosan kinyomkodjuk a héjukból, és minden tányérba hármat belehelyezünk. A tányérokra teszünk 1-1 juhtúrós rudat is, a többit pedig külön tányéron az asztal közepére rakjuk. (Érdemes egyébként akár többet is készíteni, a leves nélkül is gyorsan fogy...)

Megjegyzés

Könnyen ünnepi étellé varázsolhatjuk, ha a tányérba a fokhagymák közé apró füstöltlazac-kockákat is szórunk. - bodzso

Ezek is érdekelhetnek

Friss