Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Somlói torta

90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A sárga piskótához:
  • 3 tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál liszt
  • pici só
  • fél csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál olaj
  • A kakaós piskótához:
  • 3 tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál holland kakaópor
  • fél csomag sütőpor
  • 1 evőkanál olaj
  • pici só
  • A diókrémhez:
  • 15 dkg durvára darált dió
  • 1 marék kandírozott narancshéj
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 dl tej
  • 2 kiskanál liszt
  • 2 evőkanál (szilva)lekvár
  • őrölt fahéj
  • rumaroma
  • 2 marék aranymazsola
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • A vaníliás krémhez:
  • 4 dl tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 evőkanál cukor
  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • A tetejére a csokimázhoz:
  • 5 evőkanál víz
  • 5 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál holland kakaópor
  • rumaroma
  • 7 dkg vaj
  • A díszítéshez:
  • grillázs mogyoró

Elkészítés

Elkészítés: Kétszínű piskótalapot készítek, az egyik fele sima, a másik kakaós piskóta lesz lapos tepsiben sütve. A tojásokat szétválasztom, a fehérjét pici cukorral és sóval kemény habbá verem, a sárgáját a többi cukrokkal és olajjal habosra keverem, hozzáadom a lisztet és sütőport (a kakaósba kakaóport is), majd beleforgatom a fehérjehabot, és sütőpapírral bélelt tepsiben 12 perc alatt 180 C fokon kisütöm, majd hagyom kihűlni. A papírt leszedem róla, és 3 felé vágom, lehetőleg egyformák legyenek.

A diós krémhez a durvára darált diót az összes hozzávalóval edényben felforralom, majd hagyom kihűlni.

A vaníliás krémhez a vajat a porcukorral egy nagyobb tálban jól kikeverem. A vaníliás pudingot a leírás helyett csak 4 dl tejben felfőzöm, és csak 1 evőkanál cukrot adok hozzá. Ha elkészült, hagyom kihűlni, majd hidegen összekeverem a kikevert cukros vajjal. Géppel újra keverek rajta, hogy jó habos, könnyű legyen.

Tálcát veszek elő, és egy lapot ráhelyezek, erre jön az egész diós krém. Az elsimított diós krémre rákenem a vaníliás krém felét. Erre jön a következő piskótalap, majd a maradék vaníliás krémet rákenem, és az oldalát is vékonyan bevonom.

Elkészítem a csokimázat. Egy edényben a hozzávalókat felmelegítem, majd a vajat is belekeverem, ezután ráfolyatom a torta tetejére, elsimítom rajta, az oldalára is jusson, végül grillázs mogyoróval is megszórom.

Ha megdermedt a csokimáz, azután szeletelhető. Tejszínhabbal tálaljuk.

Megjegyzés

Én egyszerre 2 sütit csináltam, dupla mennyiségű alapanyagból.
- ekesandi

Ezek is érdekelhetnek

Friss