1 csomag vaníliás pudingpor (vagy étkezési keményítő)
2 csomag vaníliás cukor
őrölt fahéj
1 dl fehérbor
A tésztához:
25 dkg liszt
5 dkg porcukor
1 csomag sütőpor
10 dkg vaj
1 db tojás
1,5 dl tejszín
csipet só
A szóráshoz:
3 ek barna cukor
1 csomag vaníliás cukor
őrölt fahéj
2-3 ek olvasztott vaj
Elkészítés
A mazsolát fehérborba áztatjuk, majd amikor már jól megszívta magát, alaposanlecsepegtetjük. A sárgabarackot kimagozzuk.
Egy 26 cm-es tortaformát sütőpapírral kibélelünk, majd ráhelyezzük akimagozott, felezett sárgabarackokat. Ezután megszórjukalecsepegtetett mazsolával úgy, hogy mindenhova jusson belőle.
A barna cukrot, a vaníliás cukrot, a vaníliás pudingport (vagy 1-2 evőkanál étkezési keményítőt)összekeverjük, ízlés szerinti mennyiségű őrölt fahéjat hozzáadunk, majd ezzel a keverékkel meghintjük a gyümölcsréteget.
A tészta hozzávalóit beletesszük egy keverőtálba, majd robotgéppel pár perc alatt sima masszává keverjük. Ezután megszórjuk egy kevés liszttel, és kézzel kicsit összedolgozzuk, hogy ne ragadjon a tészta, és formázható legyen.
Ezután a tésztából, lisztezett kézzel diónyi golyókat formázunk, majd befedjük vele a gyümölcs tetejét (nem baj, ha nem érnek össze a tésztagolyók, mert sütés közben megnőnek).2-3 evőkanál vajat felolvasztunk, majd lekenjük le vele a tésztagolyókat.
A barna cukrot összekeverjük a vaníliás cukorral, és ízlés szerint őrölt fahéjjal, majd egyenletesen megszórjuk ezzel a keverékkel az előzőleg vajjal lekent tésztagolyókat.
Előmelegített sütőbe helyezzük a cobblerünket, majd közepes hőmérsékleten, 30-35 perc alatt szép aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve a formában hagyjuk langyosra hűlni, majd a sütőpapírral együtt egy tálcára helyezzük.
Tálalás előtt ízlés szerint megszórjuk a tetejét porcukorral, majd felszeletelve tálaljuk. A tészta finom omlós lesz, a barackos-mazsolás rész pedig jó szaftos, kissé leveses.