Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ropogós-krémes batyuk szalonnával, zöldborsóval és sajttal töltve

90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 50 dkg finomliszt
  • 0,5 dl étolaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 mokkáskanál kristálycukor
  • 1 csapott evőkanál só
  • langyos víz
  • A töltelékhez:
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 12 dkg fagyasztott zöldborsó
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 1 kicsi TV paprika
  • 3 szelet erős paprika - ízlés szerint
  • 2 db tojás
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 2 púpos evőkanál tejföl
  • 2 púpos evőkanál natúr sajtkrém
  • 2 eevőkanál friss, aprított petrezselyemzöld
  • 2 kisebb burgonya
  • bors
  • 4-5 szelet gépsonka
  • A kenéshez:
  • 1 db tojás
  • kb. 0,5 dl tejföl

Elkészítés

Elkészítés: Először a tésztát készítjük el: az élesztőt a 2 dl tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az olajat és az élesztős tejet. Alaposan összedolgozzuk, ha kell, adunk hozzá még langyos vizet, lényeg, hogy jó lágy tésztát kapjunk. Pár percig dagasztjuk, majd lefedve kelni hagyjuk 45 percet.

Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket, melyhez feltesszük főni sós vízben a kis kockára vágott burgonyát. Apróra vágjuk a szalonnát, a paprikákat és a fokhagymát, félfőre vágjuk a hagymát, a zöldborsót ételízesítős vízben megfőzzük, a gépsonkát vékony csíkokra vágjuk. Kevés olajban kiolvasztjuk a szalonna zsírját, rádobjuk a hagymát és a paprikákat, megpirítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, összeforgatjuk párszor, és a zöldborsó főzővizéből hozzáadunk kb. 3 evőkanálnyit, sózzuk és borsozzuk. Elpároljuk a kevés levet, megszórjuk a petrezselyemmel. Lehúzzuk a tűzről, beletesszük a zöldborsót és az összenyomkodott krumplit. Kicsit kihűtjük, belekeverjük a tejfölt, a tojást, a sajtkémet és a reszelt sajtot, majd alaposan összekeverjük.

A tésztát 0,5 cm vastagra nyújtjuk, tetszőleges méretű négyszögeteket vágunk belőle, beletöltjük a krémes tölteléket, és batyukat formázunk belőle. Kiolajozott tepsire sorakoztatjuk a batyukat, megkenjük tojásos tejföllel, és 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

Megjegyzés

A tészta kívül ropogós, belül pedig krémes és lágy a tölteléktől. A zöldborsót helyettesíthetjük más zöldségekkel is, ízlésünknek megfelelően. A szalonna íze pedig... Isteni.
- esztipecsrol

Ezek is érdekelhetnek

Friss