Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rákóczi túrós - az eredeti recept!

105 perc
egyszerű
költséges
6 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg vaj (v. 10 dkg zsír)
  • 8 dkg porcukor
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojás
  • 1 ek tejföl
  • reszelt citromhéj
  • csipet só
  • A túrós töltelékhez:
  • 75 dkg túró
  • 4 ek búzadara
  • 2 egész tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • mazsola (ízlés szerint)
  • reszelt citromhéj
  • A tojáshabhoz:
  • 3 db tojás fehérje
  • 15 dkg kristálycukor
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej

Elkészítés

  1. A lisztet összekeverjük a sütőporral és egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a vajat, és összemorzsoljuk (én zsírt adtam hozzá, mert attól omlósabb lesz a tészta).
  2. Amikor már kellően morzsalékos, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojást és a tejfölt, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Egy sütőpapírt enyhén meglisztezünk, és kinyújtjuk rajta tepsi méretűre a tésztát, majd legalább egy fél órára hideg helyre tesszük. Ezután, a sütőpapírral együtt, átemeljük a tepsibe. Előmelegített sütőbe rakjuk, majd közepes hőmérsékleten, 12-15 perc alatt világos zsemleszínűre sütjük a tésztát (én légkeverésnél 150 fokon 12 percig sütöttem).
  3. A túrót alaposan összekeverjük 15 dkg porcukorral, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal, búzadarával, a tojássárgával és az ízlés szerinti mennyiségű mazsolával (a mazsola el is hagyható).
  4. A tojásfehérjét elkezdjük felverni, majd amikor fehéredni kezd, állandó keverés mellett, hozzáadjuk a maradék porcukrot, és kemény habbá verjük.
  5. Ezután az ízesített túróhoz apránként, óvatosan, fakanállal hozzákeverjük a keményre vert habot. Az összekevert túrós tölteléket ezután rákanalazzuk rá a lekvárral megkent, elősütött tészta tetejére, majd egyenletesen elsimítjuk. Ezután visszatesszük a sütőbe, és még 30 percig sütjük.
  6. A habos réteghez a tojásfehérjét elkezdjük habbá keverni, majd amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, kanalanként hozzáadagjuk a kristálycukrot. Ezután addig keverjük, (verjük) még jó kemény habot nem kapunk.
  7. A keményre felvert tojáshabot egyenletesen rásimítjuk a sütőből kivett sütemény tetejére, majd visszatesszük, kb. 100 fokos sütőbe. A kb.100 fokos sütőben, kb. fél óra alatt szárítsuk meg a habot a sütemény tetején (akkor van készen, amikor a hab elkezd barnulni). A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd a sütőpapírral együtt átemeljük egy rácsra, és kihűtjük. Tálalás előtt szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


    Ajánljuk még:

Megjegyzés

Omlós tészta, mazsolás-túrós töltelékkel, és habkoronával a tetején. Abbahagyhatatlan! - kgizike

Ezek is érdekelhetnek

Friss