Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pulykamell narancsmártásban

60 perc
bonyolult
átlagos
4 adag
Hozzávalók
  • A pulykához:
  • 60 dkg Gallicoop pulykamell
  • 2 fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg húsos füstölt szalonna
  • bors
  • 2 ek olaj
  • 2 dl száraz fehérbor
  • A mártáshoz:
  • 1 db citrom
  • 2 db narancs
  • 1 ek vaj
  • 2 ek cukor
  • 1 dl vörösbor
  • 2 ek étkezési keményítő
  • bors
  • fahéj

Elkészítés

  1. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, és besózzuk. A hagymákat és a szalonnát felcsíkozzuk. A húst rostokkal párhuzamosan 4-5 csíkban mélyen bevagdossuk, és belenyomkodjuk a szalonna- és fokhagymacsíkokat.
  2. Tepsibe tesszük a pulykamellet, meghintjük borssal, mellédobjuk a hagymagerezdeket és a kimaradt szalonnát. Meglocsoljuk az olajjal, aláöntjük a bort, lefedjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. másfél óra alatt puhára pároljuk. Miután megpuhult, fedő nélkül 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
  3. A mártáshoz lereszeljük a citrom és a narancsok héját, majd forrásban lévő vízbe dobva 5 percig főzzük. Ezután leszűrjük. A levüket kifacsarjuk.
  4. A húst kiemeljük, a pecsenyelét leszűrjük. Egy kisebb lábasban a vajon barnára pirítjuk a cukrot, hozzáöntjük a citrom, a narancs és a hús levét, végül a bor felét, és fedő nélkül 10 percig forraljuk.
  5. A maradék borban elkeverjük az étkezési keményítőt, a mártáshoz adjuk, és sűrűsödésig felforraljuk. Ezután beletesszük a citrom- és narancshéjakat, megsózzuk, megborsozzuk és megszórjuk egy csipetnyi fahéjjal, végül összeforraljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss