Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Puha rumos diókocka vaníliafedél alatt

60 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 25x18 cm-es tepsihez:
  • A tésztához:
  • 18,5 dkg rétesliszt
  • 5 dkg puha vaj
  • 4 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 dkg élesztő
  • 1/2 dl tej
  • csipetnyi só
  • A rumos diótöltelékhez:
  • 10 dkg finomra őrölt dió
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csapott evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 tojássárgája
  • 2 tojásfehérje
  • 2 dl tej
  • 1/2 dl rum
  • csipetnyi fahéj
  • A vaníliafedélhez:
  • 1,5 dl tej
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • 1 tojás szétválasztva
  • 5 dkg kukoricakeményítő
  • 2,5 dkg porcukor
  • A tálaláshoz:
  • porcukor

Elkészítés

Elkészítés: A tészta hozzávalóit kimérem, a lisztet tálba szitálom, a tejet meglangyosítom. A cukorból 1 mokkáskanálnyit kis tálba teszek, erre öntöm a 40 fokra melegített tejet, belemorzsolom az élesztőt. Amíg az élesztő felfut, a lisztet a cukorral és csipetnyi sóval alaposan elkeverem. A puha vajat felkockázom, elmorzsolom a lisztes eleggyel. Hozzáadom a felfuttatott élesztőt a tejjel együtt, valamint a tojássárgáját. A konyhai robotgép dagasztókarjával egyenletes tésztává dolgozom. Enyhén lisztezett felületen pihentetem konyhai hőmérsékleten addig, amíg a töltelék elkészül.

A diót a keményítővel és a cukorral összekeverem, hozzáadok egy nagy csipetnyi őrölt fahéjat, majd a vaníliarúd kikapart magjait. Fokozatosan hozzáadagolom a tejet és rumot. 1 tojássárgáját kis tálba helyezek, a tésztánál félretett tojásfehérjét és a most különválasztottat keverőtálban kemény habbá verem.

A rumos-diós keveréket kis lábosban enyhe tűzön, állandó kevergetés mellett sűríteni kezdem, mikor már majdnem elkészült, hozzáadom a tojássárgáját – alaposan elkeverem. Sűrű, illatos krém lesz a végeredmény. Langyosra hűtöm, majd óvatosan hozzákeverem a keményre vert habot.

A vaníliafedélhez először szétválasztom a tojást, a fehérjét habbá verem, a többi hozzávalót pedig alaposan elkeverem.

A sütőt 175 fokra előmelegítem.

A tésztát enyhén lisztezett felületen vékonyra nyújtom – akkorára, hogy kényelmesen kibélelhessem vele a sütőpapírral borított magasfalú, kisméretű tepsit. A tepsi mérete azért lényeges, mert akkor lesz szép magas a sütemény, ha az megfelelő! A tésztát nyújtófa segítségével a tepsibe helyezem. Az alját villával néhány helyen megszurkálom, majd rásimítom a rumos diótölteléket, aztán pedig a folyékony vaníliás öntetet.

Előmelegített sütőben 35-40 perc alatt aranyszínűre sütöm. Még melegen meghintem kevés porcukorral, de csak akkor szeletelem, mikor már teljesen kihűlt.

Megjegyzés



További fotók, receptek és érdekességek Habliliom blogjában!
- Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss