Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Profiterol csokoládés krémmel

60 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók kb. 35 darabhoz:
  • 1,25 dl tej
  • 1,25 dl víz
  • 10 dkg vaj
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 15 dkg liszt
  • 4 db tojás
  • A lekenéshez:
  • 1 tojássárgája összekeverve 1 evőkanál tejjel
  • A töltelékhez:
  • 25 dkg mascarpone
  • 10 dkg 70%-os csokoládé
  • porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • csokoládés meggyaroma
  • 2-3 dl habtejszín
  • A tetejére:
  • olvasztott csokoládé

Elkészítés

Elkészítés: A tejet, a vizet, a vajat, a sót és a kristálycukrot egy edénybe tesszük, majd kevergetve elkezdjük forráspontig melegíteni.
Amikor már elkezd forrni, akkor levesszük a tűzről, majd apránként beleszórjuk a lisztet, és fakanállal addig keverjük, hogy teljesen csomómentes, sima állagú legyen. Közepes lángra visszatesszük az edényt, kb. 1 percig folyamatosan kevergetjük, hogy a tésztából kiszikkadjon a nedvesség. Ezután a masszát kiöntjük egy tálba, majd folyamatos keverés mellett, egyesével hozzákeverjük az egész tojásokat (én robotgéppel kevertem hozzá a tojást, de fakanállal is keverhetjük). Addig kell keverni a tésztát, hogy sima, fényes állagú legyen.

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd a habzsákba töltött tésztából, egymástól távolabb, kb. 3 cm átmérőjű adagokat nyomunk (én vizes kézzel diónyi nagyságú golyókat formáltam, és azokat helyeztem rá a sütőpapírra). Ezután a tojássárgás-tejes keverékkel mindegyik tetejét lekenjük.

Előmelegített sütőbe tesszük, majd 180 fokon 15-20 perc alatt szép aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve rácsra helyezzük, majd teljesen kihűtjük.

A krémhez a csokoládét gőzfürdő fölött megolvasztjuk, majd kihűtjük. A mascarponét ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, a vaníliás cukorral és az aromával simára keverjük. Ezután hozzákeverjük a megolvasztott, kihűtött csokoládét, és szintén simára keverjük. A tejszínhabot kemény habbá verjük, majd kis adagokban, óvatosan a csokoládés krémhez keverjük.

A teljesen kihűlt tésztáknak a tetejét éles késsel levágjuk, majd megtöltjük a csokoládés-mascarponés krémmel. Ezután ráhelyezzük a levágott tésztakalapot, majd olvasztott csokoládéval ízlés szerint megcsorgatjuk.

A tésztát és a krémet előre el lehet készíteni, és tálalás előtt csak meg kell tölteni, majd rácsorgatni az olvasztott csokoládét.

Ezek is érdekelhetnek

Friss