Az előfőzött pacalt több vízben átmossuk, majd csíkokra vágjuk. A vöröshagymát, a fokhagymát apróra vágjuk. A paradicsomot meleg vízzel leforrázzuk, lehúzzuk a héját és a paprikával együtt kisebb kockára vágjuk.
A felforrósított zsíron a vöröshagymát megdinszteltjük, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a paradicsomot és a paprikát is és együtt pároljuk. A tűzről levéve megszórjuk fűszerpaprikával, gyorsan elkeverjük és hozzáadjuk a csíkokra vágott pacalt. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a fűszereket és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi.
Fedő alatt 1,5-2 órán át főzzük, míg a pacal meg nem puhul.
A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk és sós vízben megfőzzük. A pacalt főtt krumplival, savanyúsággal tálaljuk.