Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ősz huszár torta

120 perc
rafinált
átlagos
12 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 200-220 fokra. A sütőtököt 4 nagyobb szeletre vágjuk, kimagozzuk, majd légkeveréses sütőben 35 perc alatt megsütjük, és félretesszük.
  2. A szederzseléhez a zselatint 0,4 dl hideg vízzel elkeverjük, és mikrozható bögrében/csészében félretesszük.
  3. A feketeszedret egy lábosban a cukorral és 2 dl víz hozzáadásával elkezdjük megfőzni, majd botmixerrel leturmixoljuk.
  4. Ha kész, egy szitán átpasszírozzuk, és eltávolítjuk a magvakat. (Ez a lépés elhagyható.)
  5. A zselatint megmikrózzuk, hogy folyékony állagú legyen (kb. 30-40 másodperc), majd összekeverjük a lepasszírozott szeder levével.
  6. A használni kívánt tortaformánkat kibéleljük alufóliával, és beleöntjük a zselénket, és hagyjuk kihűlni - vagy fagyasszuk ki, ha az úgy gyorsabb. Fontos, hogy figyeljünk a zselatinra, és amint megdermedt, vegyük ki a tortaformából, és felhasználásig rakjuk a hűtőbe.
  7. diós-mézes pralinéhoz a darált diót egy serpenyőben megpirítjuk, majd hozzáadjuk a mézet, a cukrot, a fehér csokoládét és kb. 30-40 ml vizet. "Gyurmázható" állagot kell kapnunk. 
  8. A használni kívánt tortaformánkat, lemérve a sütőpapíron a kívánt alakra nyújtjuk a masszát - fontos, hogy pont passzoljon majd a formánkba.
  9. Ezután ezt is tegyük ki hűlni vagy fagyasszuk ki, ha gyorsítani kívánjuk a folyamatot.
  10. A mandulalisztes piskótához a tojásokat kettéválasztjuk.
  11. A mandulalisztet és búzalisztet összekeverjük.
  12. A joghurtot beleöntjük a tojássárgájába és hozzáadunk 7 dkg cukrot és a vaníliás cukrot is. Hozzáadjuk a lisztkeveréket, majd habverővel egyneművé keverjük.

  13. A tojásfehérjét elkezdjük felverni félkemény habbá és végül hozzáadjuk a maradék cukrot is.

  14. Lassan, egyenletesen adagolva, hozzáadjuk a tojássárgájás masszát, ügyelve arra, hogy ne törjön össze a hab.

  15. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy tortaformába beleöntjük a masszát, és légkeveréses funkcióval, 180 fokon, 18-20 perc alatt készre sütjük.

  16. A sütőtök mousse-hoz a sült sütőtök darabokat meghámozzuk, és botmixerrel lepürésítjük.
  17. A zselatinport összekeverjük vízzel, majd félretesszük egy kis edénybe ugyan úgy, ahogy a zselatinnál csináltuk.
  18. A fehér csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk.
  19. A tejszínt kemény habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot, majd apránként a pépesített sütőtököt, végül a fehér csokoládét, és óvatosan egyenletesre keverjük.
  20. A félrerakott zselatinunkat, a zseléhez hasonlóan 30 másodpercre berakjuk a mikróba, majd, amikor már folyékony, a masszát hozzáöntjük a sütőtökös moussehoz, és alaposan elkeverjük.
  21. Végül összeállítjuk a tortát: először a piskótára szedünk egy kevés mousse-t,  erre rákerül a dióspraliné-réteg, megint egy kevés mousse, majd a gyümölcszselé, és végül ismét mousse.
  22. Ezután pihentessük, hagyjuk , hogy megkössön a zselatin ( kb. 30-40 perc), majd ezt követően, a porcukorral elkevert mascarponéval beborítjuk a tortát, és ízlés szerint gyümölcsökkel, vágott dióval díszítjük.

Megjegyzés

Mandula lisztes piskóta, fehér csokis sütőtök mousse, fekete szeder zselé, mézes diós praliné. Mascarponéval borítva. - SushiRabbit

Ezek is érdekelhetnek

Friss