A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd összegyúrjuk a tojássárgával, a sütőporral, a sóval és a cukkoral. Annyi tejfölt adjunk hozzá, amennyit felvesz, hogy lágy, könnyű, de nyújtható tésztát kapjunk. Letakarva pihentetjük.
A töltelékhez a meggyet kimagozzuk, és pár percig főzzük a fahéjjal, a cukorral, a rummal és annyi vízzel, amennyi ellepi. 2 evőkanálnyit kiveszünk a levéből és lehűtjük. Csomómentesre keverjük a keményítővel, és visszaöntjük a többi töltelékhez. Pár perc alatt sűrű, kocsonyás állagúra főzzük, majd félretesszük.
A tésztát elfelezzük, téglalap alakúra nyújtjuk, majd az első réteg tésztát beletesszük a 20x20cm-es tepsibe. Megszurkáljuk villával, megszórjuk zsemlemorzsával, és elosztjuk rajta a meggyes tölteléket. Megszórjuk egy kis fahéjas cukorral, majd beborítjuk a másik tésztával.
Villával alaposan megszurkáljuk, lekenjük a tojásfehérjével, és 175 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük. Miután kihűlt, szépen szeletelhető lesz.
Életem első meggyes pitéje, puha, omlós (még másnap is), fahéjas-rumos, kissé kocsonyás meggytöltelékkel. Nekem ilyen az igazi meggyes pite! - Giuditta25
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!