Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Omlós almás sütemény

75 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 12 dkg vaj vagy margarin
  • fél cs sütőpor
  • porcukor
  • 2 tojás
  • 2 ek tejföl vagy tej
  • A töltelékhez:
  • 1 kg alma
  • 20 dkg porcukor
  • 1 kk fahéj
  • 1/2 dl rum
  • A szóráshoz:
  • durvára darált dió
  • mandula

Elkészítés

A meghámozott és durvára reszelt almát megpároljuk. A párolási idő felénél adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat és a rumot, így a cukor kevésbé karamellizálódik és az alma íze jobban érvényesül. Felhasználásig félre tesszük és hagyjuk kihűlni.

A vajjal összemorzsoljuk a lisztet, majd hozzáadjuk a sütőporos porcukrot. A tojással és a tejföllel összeállítjuk. A tejföl mennyisége függ a tészta állagától. A tésztát összeállítjuk - az sem baj ha morzsalékosabb - fóliába csomagoljuk, legalább 1 órát hűtőben pihentetjük.

Pihentetés után a tésztát elfelezzük. Az egyik lapot sütőpapírral bélelt, közepes nagyságú tepsibe rakjuk, majd ráhalmozzuk és elsimítjuk a tölteléket. A másik lapból formákat szúrunk ki és a töltelék tetejére tesszük, majd felvert tojással megkenjük és megszórjuk a durvára vágott dióval, mandulával.

A tetejére szórhatunk barna cukrot is. Előmelegített, 170-180 fokos sütőben sütjük kb. 45-50 percig.

Ezek is érdekelhetnek

Friss