Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nagymama sajtos pogácsája

120 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók 7-8 személynek:
  • A tésztához:
  • 70 dkg liszt
  • 1 púpozott evőkanál zsír
  • 4 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 dl tejföl
  • 1 db tojás
  • 25 dkg margarin
  • só ízlés szerint
  • A tetejére:
  • 1 db tojás (a kenéshez)
  • 10 dkg reszelt trappista sajt

Elkészítés

Elkészítés: A lisztben elmorzsoljuk a zsírt, majd langyos, cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt. A liszthez adjuk az élesztős tejet, a tojást és a tejfölt. Ízesítjük sóval (nyersen sósabbnak kell érezni, sajnos nekem mindig sótlanul sikerül), majd alaposan összegyúrjuk.

A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, rákenjük a lágy margarint. És most kezdődik egy fontos művelet ennél a pogácsánál: a tésztát összehajtogatjuk (két szélét behajtjuk, a másik két oldalról is a széleket ráhajtjuk, és nyújtófával kinyújtjuk, végül ismét összehajtjuk, ezt annyiszor ismételjük, ahányszor csak engedi - kb. 4-5 alkalommal ismételjük meg a műveletet). Ezután néhány órára hűtőbe vagy hűvös helyre tesszük, de a legjobb, ha egy teljes éjszakára.

Majd elővesszük a nyers tésztát, és kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Ha nem szórunk a tetejére semmit, előtte bevagdossuk a tetejét. A pogácsákat (kb. 70 db lesz) megkenjük tojással, a tetejükre reszelt sajtot teszünk.

Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 20 perc alatt tepsinként több adagban megsütjük a pogácsákat.

Ezek is érdekelhetnek

Friss