Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mogyoróvajas-karamellás pöfeteg

30 perc
egyszerű
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
  • A karamellsziruphoz:
  • 10 dkg cukor
  • 0,5 dl forró víz
  • 1 tk friss citromlé
  • További hozzávalók:
  • 20 dkg liszt
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 5 dkg mogyoró vaj
  • 5 dkg vaj
  • 1 db kisebb tojás
  • kristálycukor és porcukor a hempergetéshez

Elkészítés

  1. Először elkészítjük a karamellszirupot. A cukor felét (5 dkg) magasabb falú edénybe tesszük, és közepes hőfokon megkaramellizáljuk. Ezután óvatosan a karamellhez adjuk a forró vizet és citromlevet. Elkeverjük, és tovább melegítjük. 
  2. Amikor a karamell teljesen feloldódott a vízben, hozzáadjuk a maradék 5 dkg cukrot is. Ezután közepes hőfokon addig főzzük a szirupot, amíg sima, mézszerű nem lesz. (Lehűlve sűrűsödni fog, így ha már most nehezen nyúló lenne, kevés vizet még hozzáadhatunk.) Szobahőmérsékletűre hűtjük. 
  3. A szódabikarbónával elkevert lisztet elmorzsoljuk a vajjal és mogyoróvajjal. Hozzáadjuk a karamellszirupot, a felvert tojást, és összedolgozzuk. (Lágyabb, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk.) Ha kész, hűtőbe tesszük legalább 30 percre.
  4. A tésztából diónyi gömböket formálunk, meghempergetjük őket kristálycukorban, majd porcukorban is. A golyókat, egymáshoz nem túl közel egy kiolajozott-kilisztezett sütőlemezre tesszük. 180 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük őket. 

Megjegyzés

A karamellszirupból érdemes 3-4-szeres mennyiséget készíteni, mert csatos üvegben hetekig eláll és sokoldalúan felhasználható. - Hklarissz

Ezek is érdekelhetnek

Friss