Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mézeskalácsház

120 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 25 dkg méz
  • 10 dkg margarin
  • 12,5 dkg porcukor
  • őrölt fahéj
  • 1 dkg kakaópor
  • 50 dkg liszt
  • 5 g sütőpor
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só
  • A mázhoz:
  • 1 tojás
  • 2 tojásfehérje
  • A díszítéshez:
  • 2 tojásfehérje
  • 50 dkg porcukor

Elkészítés

Elkészítés: Egy nagyobb edényben a tészta hozzávalóit jól elkeverem robotgéppel. Lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtom. Többször lehet lisztezni, mivel kicsit ragadós a tészta.

Én saját magam készítettem sablont, és azokat vágtam ki. Kell egy alap, ami kb 20cm*15cm /ebből 1 darab kell/, az első és hátsó lap 13*10cm /ebből 2 darab kell/, az oldalfal 7*13 cm /ebből is 2 darab kell/, és végül a tető 15*13cm /ebből is 2 darab kell/. Ha kivágtuk a formákat, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Ajtót és ablakokat is lehet kivágni ízlés szerint, én a kivágott ablakok helyére 4-5 szem gumicukrot tettem, így ha megsült, színes ablakot fogunk kapni. Mielőtt a sütőbe kerülne, megkenjük a lapokat 1 tojás és 2 tojásfehérje keverékével. 185 fokon 15-20 percig sütjük.

Mikor kihűltek a lapok, jöhet az összeállítás. 2 tojásfehérjét és 50 dkg porcukrot jól kikeverünk, és ezzel ragasztjuk össze a házikót. Először is a házikó elejét, majd az egyik oldalát ragasszuk össze a széleknél, pár percig fogni kell, 10 perc eltelte után jöhet a hátsó lap és a másik oldal. A legvégén a tetejét rakjuk a házikóra. Végül jöhet a díszítés: a megmaradt mázzal díszítjük a házikót ízlés szerint, én cukorkákat és pici csillagot is tettem a tetejére, de mindenki saját maga díszítheti ízlés szerint a házat!

Ezek is érdekelhetnek

Friss