Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mézes-mákos krémes

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A mézes lapokhoz:
  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 evőkanál méz
  • 7 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • A mákos piskótához:
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg liszt
  • 6 tojás
  • 3 evőkanál víz
  • fél dl olaj
  • fél csomag sütőpor
  • 10 dkg mák (lehet őröletlen is)
  • A krémhez:
  • 3 tojás sárgája
  • 15 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 7 dl tej
  • 20 dkg porcukor
  • 25 dkg vaj

Elkészítés

Elkészítés: A mézes lap hozzávalóit összedolgozzuk, majd elfelezzük, kinyújtjuk, és 2 lapot sütünk egy 22*38 cm-es tepsin, majd hagyjuk kihűlni.

A mákos piskótához a tojássárgákat habosra kavarjuk a 10 dkg cukorral, vízzel, olajjal és a mákkal. A fehérjét a maradék 5 dkg cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan belekeverjük a a mákos masszát a sütőporral és a liszttel. Kivajazott, kilisztezett (vagy sütőpapírral kibélelt) tepsibe (amin a lapokat sütöttük) belesimítjuk a masszát, és 180 fokos sütőben kb 20 percig sütjük a piskótát.

A krémhez a tojássárgákat a 15 dkg porcukorral, a tejjel és a pudingporral alaposan kikeverjük, majd folytonos kevergetés mellett sűrűre főzzük. A vajat kikeverjük a 20 dkg porcukorral, s ha kihűlt a krém, összedolgozzuk a kettőt.

Az egyik mézes lapot tálcára tesszük, a krém felét rákenjük, erre jön a mákos piskóta, amire a krém másik fele kerül. Végül a második mézes lappal befedjük. A tetejét porcukorral szórhatjuk meg, vagy esetleg a megmaradt tojásfehérjét vízgőz felett felverjük kristálycukorral, s ezt kenjük a süteményre. (Én felvert tejszínhabot tettem rá.)

Ezek is érdekelhetnek

Friss