Egy tálba öntjük a száraz hozzávalókat, a lisztet a sót, a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat és a mákot, és összekeverjük. Egy másik tálban habosra keverjük a cukrot a tojással és a vajjal, majd hozzákeverjük a száraz alapanyagokat, és a joghurttal fellazítjuk.
A tepsit kikenjük a fagyos zsírral, kilisztezzük, beleöntjük a tésztát, és elsimítjuk. A tetejét megszórjuk magozott meggyel. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, kb. 20-25 percet, tűpróbáig sütjük. Majd porcukorral megszórjuk, és meggyöntetet kínálunk hozzá.
A mézet egy kis lábosban felforraljuk, rádobjuk a meggyet, tovább forraljuk, majd felöntjük 3 dl meggylével , ízesítjük fahéjjal és szegfűszeggel.Végezetül a keményítőt egy kevés hideg vízzel kikavarjuk, és a meggyre öntjük, összeforraljuk, és kész az öntetünk.
A süteményt felkockázzuk, és tálaláskor leönjük a mézes sziruppal.
Ha elfogy karácsonykor a süti, akkor a mákos meggyes kevert süteményt gyorsan elkészíthetjük, a meggyöntettel igazán ünnepi lesz. - Szekeres Lajosné Klári
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!