Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mandulás szilvatorta

MME MME
120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 2 dkg élesztő
  • 1,2 dl langyos tej
  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg barna cukor
  • 4 evőkanál olvasztott vaj
  • 1 tojássárgája
  • A töltelékhez:
  • 50 dkg szilva
  • 5 dkg babapiskóta
  • A morzsához:
  • 3 evőkanál puha vaj
  • 5 dkg liszt
  • 5 dkg barna cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 10 dkg darált mandula
  • A tálaláshoz:
  • tejszín

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, az olvasztott vajat, a tojássárgáját és egy csipet sót. Alaposan összekeverjük, majd az élesztős tejet is beledolgozzuk. Akkor jó a tészta, ha szép fényes, és elválik az edény falától. Letakarjuk, és meleg helyen 30 percig kelesztjük.

A töltelékhez a szilvát megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk. A babapiskótát morzsásra törjük. A szóráshoz a lágy vajat összemorzsoljuk a liszttel, a barna cukorral, a vaníliás cukorral, a fahéjjal és a mandulával.

Kivajazunk egy kb. 28 cm átmérőjű tortaformát. A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük.

A tésztát átgyúrjuk, kinyújtjuk, és a formába nyomkodjuk úgy, hogy kb. 2 cm magas pereme is legyen. A tésztára terítjük a babapiskótát, majd kirakjuk a szilvákkal, rászórjuk a lisztes vajat, és a sütőben kb. 40 percig sütjük. Ha túlzottan barnulna, letakarjuk alufóliával.

A kész tortát hűlni hagyjuk, majd egy-egy kanál tejszínhabbal és mentalevelekkel díszítve tálaljuk.

Megjegyzés

Fotó: Springerpics - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss