A cukkinit egy nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. A csokoládét gőzfürdő fölött felolvasztjuk, majd kicsit hűlni hagyjuk.
Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, majd hozzáadjuk a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, belereszeljük a citromhéjat, és egy fakanállal összekeverjük.
Egy másik tálba beleütjük a tojásokat, majd a porcukorral, a vaníliás cukorral, és az olajjal simára keverjük.
Ezután a száraz keverékhez hozzáöntjük a tojásos keveréket, az olvasztott csokoládét, és összekeverjük. Végül thozzáadjuk a lereszelt, levétől egy kicsit kinyomkodott cukkinit, majd alaposan összekeverjük.
A tortaformákat kibéleljük sütőpapírral, majd egyenlően elosztva belekanalazzuk a masszát. A formákat előmelegített sütőbe helyezzük, majd közepes hőfokon 25-30 perc alatt készre sütjük (légkeverésnél 150 fokon, 25 percig). A sütőből kivéve hagyjuk a formában kicsit hűlni, majdlevesszük a tortakarikát, és rácsra helyezve egészen kihűtjük a tortalapokat.
A krémhezkikeverjük a mascarponét a vaníliás cukorral és ízlés szerinti mennyiségű porcukorral. Ezutánhozzákeverünk pár kanál málnapépet (a málnát pár percigfőzzük a cukorral és a vaníliás cukorral ízesítve, majd egy szűrőn átpasszírozzuk, hogy a magok ne kerüljenek bele. Ezután teljesen kihűtve keverjük a krémhez (egyszerűbb megoldás, de nem olyan finom, mint az előző, ha a málnát botmixerrel pépesítjük, majd szűrőn átpasszírozzuk, és így keverjük a krémbe).
A habtejszínt kemény habbáverjük, majd apránként, fakanállal óvatosan keverjük hozzá a mascarponés-málnás krémhez.
Az egyik teljesen kihűlt tortalapot egy tálcára helyezzük, majd rákanalazzuk a krém felét. Ezután ráhelyezzük a másik tortalapot, és a tetejére kanalazzuk a maradék krémet. Végül málnaszemekkel díszítjük a tetejét.
Az elkészült tortátbetesszük a hűtőszekrénybe, hogy a krém kicsit megdermedjen, és könnyebb legyen majd szeletelni. Közvetlenül tálalás előttvesszük ki a hűtőből a tortát, majd ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.