Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mákos zserbó II.

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 35 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • fél csomag sütőpor
  • 2 tojás sárgája
  • kb. 1 dl tej
  • A töltelékhez:
  • 25 dkg porcukor
  • 30 dkg darált mák
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg (rétes)liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 2 dl tej
  • 2 tojásfehérje
  • A rétegek közé:
  • 1 kis üveg savanykás lekvár (meggy, ribizli, sárgabarack)
  • A tetejére:
  • kb. 17 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál olaj

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a lisztet elkeverjük a sütőporral és a cukorral, elmorzsoljuk a hideg vajjal. Hozzákeverjük a 2 tojás sárgáját, és némi tejjel nem túl kemény, sima tésztává gyúrjuk, félretesszük.

A töltelékhez a tojásfehérjét kemény habbá verjük. A vajat habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a citrom levét és reszelt héját, majd váltakozva belekeverjük a tejet és az előre összekevert száraz hozzávalókat. Végül a tojáshabbal lazítjuk a masszát.

Egy nagy gáztepsit sütőpapírral bélelünk, erre helyezzük a tészta harmadát, 2-3 mm vékonyra nyújtva. Megkenjük lekvárral, ráhalmozzuk a töltelék felét, majd ismét egy réteg tészta következik, lekvár és máktöltelék, végül a maradék tésztából nyújtott lappal befedjük, villával megszurkáljuk.

175 fokra melegített sütőbe toljuk, 45-55 percig sütjük, végezzünk tűpróbát. Majd kivesszük, és langyosra hűtjük.

A csokoládét kevés olajjal megolvasztjuk, ezzel vonjuk be a sütemény tetejét. Ha kihűlt a süti és a máz is megszilárdult, hosszúkás szeletekre vágjuk, úgy tálaljuk.

Megjegyzés



További receptek és fotók a Mandula konyhai kalandjai blogban! >>> - mandulakonyha

Ezek is érdekelhetnek

Friss