Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mákos foszlós kalács

75 perc
bonyolult
megfizethető
6 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 50 dkg finomliszt
  • 4 dkg élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 1 csipetnyi só
  • kb. 2,5 dl tej
  • A töltelékhez:
  • 1,5 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 18 dkg darált mák
  • 1 db citrom (reszelt héja)
  • 3 db tojássárgája
  • A kenéséhez:
  • 1 db tojásfehérje
  • 2 ek tej
  • 1 mk cukor

Elkészítés

  1. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk. A tejet kis lángon meglangyosítjuk, majd az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk. Elkeverjük a cukorral, és lefedve felfuttatjuk.
  2. A lisztet, a cukrot és a sót összekeverjük, a közepébe egy kis mélyedést készítünk, és beleütjük a tojásokat. A vajat felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a masszához a megkelt kovásszal együtt, és a maradék langyos tejjel kidolgozzuk. Kelesztőtálba tesszük, és letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
  3. A töltelékhez a tejet a cukorral felforraljuk, beleszórjuk a mákot és addig forraljuk, amíg a massza besűrűsödik. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a tojássárgáját, majd kihűtjük.
  4. A tésztát kb. 35x35 cm nagyságúra nyújtjuk, majd hosszában félbevágjuk. A tészta mindkét felét megkenjük a máktöltelékkel, majd hosszában felgöngyölítjük. A hengereket összetekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Összekeverjük a tojásfehérjét, a tejet és a cukrot lekenjük vele a kalácsok tetejét.
  5. A sütőt 50 fokra előmelegítjük, és 20 percre betoljuk a kalácsokat. Ezután lefedjük alufóliával, és 180 fokon további 30 perc alatt készre sütjük mindet.

Megjegyzés

Nagyon finom foszlós kalács.ajánlom Húsvétra is. - ditti56

Ezek is érdekelhetnek

Friss