Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mákos-diós csavart - bejgli helyett

60 perc
egyszerű
költséges
6 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 35 dkg liszt
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 csipet só
  • 2 dkg élesztő
  • 1 darab tojás
  • 5 dkg vaj
  • 1, 5 dl tej (langyos)
  • A mákos töltelékhez:
  • 18 dkg mák (darált)
  • 3 evőkanál kókuszvirágcukor
  • 1 teáskanál fűszerkeverék (spekulatius)
  • 0, 5 citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál narancslekvár
  • 1 dl víz
  • A diós töltelékhez:
  • 18 dkg darált dió
  • 3 evőkanál kókuszvirágcukor
  • 1 teáskanál fűszerkeverék (spekulatius)
  • 0, 5 citrom (reszelt héja)
  • 5 dkg mazsola
  • 2 evőkanál narancslekvár
  • 1 dl víz
  • 1 dl rum
  • 1 tojás (a kenéshez)

Elkészítés

  1. Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejbe morzsoljuk, majd felfuttatjuk. Ezután összedolgozzuk a tészta hozzávalóival és alaposan összegyűrjuk. Letakarva a duplájára kelesztjük.
  2. A mozsolát beáztatjuk a rumba egy fél órára. A diót megpörköljük, majd amikor kihűlt, ledaráljuk. A vizet a cukorral felfőzzük és ráöntjük a dióra. Fűszerezzük, hozzáadjuk a rumba áztatott mazsolát, végül összekeverjük a lekvárral és kihűtjük.
  3. A mákos töltelékhez a vizet a cukorral felfőzzük, ráöntjük a mákra, ízesítjük és összekeverjük a lekvárral. Kihűtjük.
  4. A megkelt tésztát deszkára borítjuk, gyengén átgyúrjuk és kb. 30 x 50 centis nagyságú lappá nyújtjuk. Az egyik felére a mákos, a másik felére a diós tölteléket kenjük. A rövidebb oldalánál fogva, a két oldalát a közepe felé tekerjük.
  5. A rudat egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, a tetejét lekenjük tojással. Letakarva készre sütjük.

Megjegyzés

Bejgli helyett ajánlom, ezt a mutatós mákos-diós tekercset. A fűszerezés kicsit eltér a hagyományostól, hiszen spekulatius fűszerkeveréket használtam, ami őrölt kardamomot, szegfűszeget, fahéjat és szerecsendió-virágot tartalmaz. Mindenképp érdemes kipróbálni. - Baloghné Judit

Ezek is érdekelhetnek

Friss