60 dkg parajlevél (a mirelit is tökéletesen megfelel),
1 fej vöröshagyma,
6 gerezd fokhagyma
só
bors
A mártáshoz:
2 dl főzőtejszín
3 ek étkezési keményítő
10 dkg gorgonzola sajt
Elkészítés
A lisztet egy mély tálban összemorzsoljuk a vajjal, aztán gyors mozdulatokkal hozzágyúrjuk az többi hozzávalót. A tésztát vékonyra nyújtjuk és feltekerjük. A tésztarudat négy egyforma nagyságú darabra vágjuk, és egyenként kinyújtjuk, az így kapott részeket egymásra fektetjük, és a hűtőben húsz percig pihentetjük.
A vöröshagymát apróra vágjuk és az olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, tovább pirítjuk. Beletesszük a felkockázott ( 1,5 X 1,5 cm) csirkemellet, sózzuk, borsozzuk. Ha a csirkemell megpirult, belekeverjük a friss vagy a felengedett mirelit spenótot, pár perc alatt készre pároljuk. Az így elkészült ragut egy szűrőbe szedjük,a lecsepegő szaftot pedig egy lábosban felfogjuk,mert azt a mártáshoz felhasználjuk.
A rétegezett tésztát 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, félbevágjuk és a töltelékkel megtöltve feltekerjük. Tojással megkenjük, és légkeveréses sütőben 160-170 c°-on 30-35 perc alatt készre sütjük.
A lecsepegtetett raguból visszamaradt szaftot egy lábosban kevés vízzel felforraljuk (2 dl). Belekeverjük a gorgonzola sajtot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.(Én még egy kis fokhagymát és szerecsendiót is szoktam belereszelni.) A főzőtejszínt a keményítővel kikeverjük és ha a mártás felforrt, belekeverjük. Egy gyors forralás és kész.