Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Lencsesaláta zöldségekkel

60 perc
bonyolult
olcsó
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 20 dkg lencse
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 1 nagyobb paszternák (vagy fehérrépa)
  • 1 kávéskanál ételízesítő
  • Az öntethez:
  • 1 citrom leve
  • 3-4 evőkanál olívaolaj
  • 1 dl víz
  • csipet só
  • őrölt fehérbors
  • méz (vagy édesítőszer)
  • 3 kávéskanál csípős mustár
  • 1 db lilahagyma

Elkészítés

Elkészítés: A lencsét hideg vízbe jól átmossuk, majd feltesszük főni. A főzővízbe sót és ételízesítőt teszünk, puhára főzzük benne a lencsét (kb. 20 perc főzési idő alatt megpuhul). Végül leszűrjük, és teljesen kihűtjük.

A sárgarépát és a paszternákot megpucoljuk, majd vékony csíkokra vágjuk. Edénybe tesszük először a sárgarépát, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Megszórjuk egy kis sóval, majd pár perc alatt puhára főzzük, szűrőkanállal kiszedjük, majd a paszternákot beletesszük a főzőlébe, és azt is pár perc alatt puhára főzzük. Végül azt is leszűrjük, majd minden hozzávalót teljesen kihűtünk.

Egy tálkába tesszük a citromlevet, az olívaolajat, a mézet és a mustárt, jól kikeverjük, majd hozzáadunk egy csipet sót és ízlés szerinti mennyiségű őrölt fehérborsot. A hagymát nagyon apróra felkockázzuk, majd ezt is belekeverjük.

Egy tálba tesszük a kihűlt lencsét, a sárgarépát és a paszternákot, majd óvatosan - hogy ne törjön - összekeverjük. Végül leöntjük az előzőleg jól kikevert öntettel, majd szintén nagyon óvatosan összeforgatjuk. 1-2 órát állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.

Sültek vagy virsli mellé tálaljuk, pirított mandulával megszórva magában is fogyasztható.

Ezek is érdekelhetnek

Friss